EN DE

ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Top cijene je često u jesen, ali to varira od godine do godine.

Ajde da vam probam objasniti iako ne znam koliko ima smisla pomagati ekipi koja to ne želi. TCE iliti time charter equivalent, kako mu i samo ime kaže, želi usporediti vozarine među brodovima, tako da se vidi koliko je koji brod zaradio, neovisno o tome da li vozi na spotu ili na time charteru. Koja je razlika izmedu ta dva ugovora? Ako vozis na SPOTU, onda vlasnik brodova plaća gorivo i troškove luka /uz sve ostale troskove, a ako brodar vozi na TIME CHARTERU, onda onaj tko unajmljuje brod plaća luke i naftu, a brodar plaća ostale troškove. Dakle, ne možemo uspoređivati to dvoje ako oboje ne svedemo na usporedivo. Ili bi ovima koji voze na time charter dodali trošak goriva i luka ili bi ovima koji su na spotu to dvoje oduzeli, podjelili s brojem dana i onda dobili TCE. Zato se i zove ekvivalent time charteru. Ajmo primjer onaj koji je bio

Atpl ima prihod od putovanja oko 500.000$.

Minus gorivo i luke 450.000 (gorivo 12.000 x 30 = 360.000$)

Dobit 50.000 / 30 dana je 1660$ po danu. To je TCE. Nije bas po onom primjeru, ali otprilike. Kako taj brod vozi na spotu, da brodare usporedimo po TCE-u, radimo tako.

Panamax brodovi troše oko 20t goriva i onda je dnevni trošak oko 20 x 600$ po toni = 12.000$. Ja kad sam pisao trialu je bilo 650$ pa je bilo 13.000$ po danu. Nema veze. E sad, uzimimo za primjer ATPL koji nema scrubbere i kupuje ovu skupu naftu od 600$ po toni (VLSFO). Njima je TCE niži, jer moraju plaćati skuplju naftu. Gornji primjer. Oni koji imaju scrubbere plaćaju naftu oko 450$ dnevno, pa je to 9.000 * 30 = 270.000$ mjecni trosak nafte. Onda on ima:

Prihod 500.000

Trošak goriva i luka 270.000 +90.000 = 360.000

Neto dobit 140.000$

TCE 140.000 / 30 = 4660$

Iz toga TCE-a oni dalje plaćaju troškove mornara, hrane, lubrikanta, kamate itd itd i to iznosi za panamax brod oko 11.500 po danu. Dakle, ako zaraduje dnevno TCE od 4.500$, on je u minusu oko 7.000 $ dnevno. To je racunovodstveno (to mi se ne da objasnjavati). Cash brake even je oko 6500$ za panamax brod i ovisno o kompaniji.

Eto, nadam se da sam pomogao

percepcia, 21.02.2023. u 18:56

Ajde da vam probam objasniti iako ne znam koliko ima smisla pomagati ekipi koja to ne želi. TCE iliti time charter equivalent, kako mu i samo ime kaže, želi usporediti vozarine među brodovima, tako da se vidi koliko je koji brod zaradio, neovisno o tome da li vozi na spotu ili na time charteru. Koja je razlika izmedu ta dva ugovora? Ako vozis na SPOTU, onda vlasnik brodova plaća gorivo i troškove luka /uz sve ostale troskove, a ako brodar vozi na TIME CHARTERU, onda onaj tko unajmljuje brod plaća luke i naftu, a brodar plaća ostale troškove. Dakle, ne možemo uspoređivati to dvoje ako oboje ne svedemo na usporedivo. Ili bi ovima koji voze na time charter dodali trošak goriva i luka ili bi ovima koji su na spotu to dvoje oduzeli, podjelili s brojem dana i onda dobili TCE. Zato se i zove ekvivalent time charteru. Ajmo primjer onaj koji je bio

Atpl ima prihod od putovanja oko 500.000$.

Minus gorivo i luke 450.000 (gorivo 12.000 x 30 = 360.000$)

Dobit 50.000 / 30 dana je 1660$ po danu. To je TCE. Nije bas po onom primjeru, ali otprilike. Kako taj brod vozi na spotu, da brodare usporedimo po TCE-u, radimo tako.

Panamax brodovi troše oko 20t goriva i onda je dnevni trošak oko 20 x 600$ po toni = 12.000$. Ja kad sam pisao trialu je bilo 650$ pa je bilo 13.000$ po danu. Nema veze. E sad, uzimimo za primjer ATPL koji nema scrubbere i kupuje ovu skupu naftu od 600$ po toni (VLSFO). Njima je TCE niži, jer moraju plaćati skuplju naftu. Gornji primjer. Oni koji imaju scrubbere plaćaju naftu oko 450$ dnevno, pa je to 9.000 * 30 = 270.000$ mjecni trosak nafte. Onda on ima:

Prihod 500.000

Trošak goriva i luka 270.000 +90.000 = 360.000

Neto dobit 140.000$

TCE 140.000 / 30 = 4660$

Iz toga TCE-a oni dalje plaćaju troškove mornara, hrane, lubrikanta, kamate itd itd i to iznosi za panamax brod oko 11.500 po danu. Dakle, ako zaraduje dnevno TCE od 4.500$, on je u minusu oko 7.000 $ dnevno. To je racunovodstveno (to mi se ne da objasnjavati). Cash brake even je oko 6500$ za panamax brod i ovisno o kompaniji.

Eto, nadam se da sam pomogao

Hvala na pojašnjenju 🙂

percepcia, 21.02.2023. u 16:34

kiroliza, 21.02.2023. u 14:59

A propô TCE izračuna, pročitajte malo ovo: https://www.hellenicshippingnews.com/wp-content/uploads/2015/04/Copy-of-Special-Report-TCE-ENG.pdf

Po mom je mišljenju bespredmetno gledati TCE izračun jer na njemu nisu poznati svi troškovi i svi prihodi.

Ovo bi po meni bila dnevna zarada vlasnika Atlant Handymax Corp dok ostale troškove i prihode brodara ne znamo.

Sigurno je da vlasnik s ovih 700 po danu ne pokriva troškove ATPL-a (kao što su plaće mornarima i ne znam što sve već ne), ali isto tako postoji dio priče koji nama nije vidljiv, ali bit će donekle vidljiv na izvještaju u obliku zadnje vozarine na kraju izvještajnog razdoblja.

Po tvom mišljenju? A koliko dugo pratiš brodare? Koje si sve izvještaje prošao tokom godina da tako nešto možeš tvrditi?

Zato sam i napisao po mom mišljenju, a ne znanju kojeg nemam.

Ali kako vidim ti znaš pa mi daj objasni koliko još ATPL plaća dodatno troškova na to sve.

Cijeli breakeven?

Koga zapravo uopće briga koliko brodovi troše dnevno ili mjesečno i koliki su troškovi posade i svega ostalog fiksnog i varijabilnog?

Jedino bitno je svaka tri mjeseca pročitati suma-sumarum u FI s razumijevanjem i to FI staviti u korelaciju sa cijenom dionice na tržištu. I po tome se ravnati. Naravno, pratiti BPI i donekle BDI jer se po njemu ipak mnogi ravnaju u odluci kupovanja ili prodavanja dionica.

Luka Santos zatvorena zbog poplava i jakog vjetra..mogli bi od sutra i panamaxi naglo up🙃

@trial

svaka ti cast. vjerujem da samo u Hrvatskoj čovjek može pročitati da je znanje nebitno.

Kvark, 20.02.2023. u 12:56

Analizom ovog privitka, reklo bi se da je za navedeni broj dana:

Ukupan prihod (Net income): 465.591$ (13.341 $ / dan)

Ukupan rashod (Costs): 442.163 $ (12.669 $ 7 dan)

Trajanje (Duration): 34,9 dana

Zarada / dan): 0,7 t$ / dan

Dakle, vozi po 13.341 $ / dan, a zarada je 0,7 t$ / dan. Cak je i obiljezeno “zelenom bojom” na vrhu sto se cini pozitivno.

Jedino nisam uspjela pohvatati koje je to razdoblje. Na vrhu je “Start Date”: 13 Feb

To je ionako procjena, pitanje je što model vrti u podlozi.

Bit će da je mala lova na piljenju kuća, pa se poremećenko upregnuo iz petih žila da dokaže nešto što ni on sam ne razumije. Sva sreća da je na margini događanja i da sa svojom trejderskom tehnikom na nelikvidnušama uzme najčešće koru od naranče. Al on zna… 🙂

percepcia, 20.02.2023. u 18:29

@mittko

da, ali onda valjda rade prosjeke tj. izracune s istom brzinom svakome. Japanski motori troše puno manje i zato mi je smijesno kad ekipa radi NAV i onda uzima nedavno prodani japanski brod i na temelju njega zakljucuje da bi i kineski isto toliko trebao vrijediti. A japanski je upravo zbog motora oko 20% skuplji. Ipak, mislim da ovo nije toliko tocan TCE jer rijetko brodovi budu nakrcni do kraja, a ovdje je to slučaj, pa mislim da je više procjena. Svejedno, ne vjerujem da je daleko od stvarnosti. Mozda oko 4000 TCE, ali 700 je premalo, upravo zbog nizeg goriva. Treba shvatiti i da oni trose skuplje gorivo jer nemaj scrubbere, pa im je i od tu niži TCE od drugih brodara koji scrubbere imaju. Necu zamarat ekipu, jer njih to i onako ne zanima

Svi ti motori su slični u konsturkciji i najčešće su licencirani proizvod nekoliko svjetskih brodogradilišta specijaliziranih za njihovu izradu odnosno proizvođača. Motori se svugdje proizvode lokalno, u brodogradilištu. Nisu Japanski brodovi radi njih skuplji, jer nisu toliko ekonomičniji koliko su skuplji, nego zato što su uglavnom tehnološki napredniji, a to ne uključuje samo motor nego i svu ostalu tehniku na brodu i samu izradu broda.

I ne da je procjena nego piše da je procjena. Samo to “autor analiza” redovito preskoči navesti.

kiroliza, 21.02.2023. u 19:59

percepcia, 21.02.2023. u 16:34

kiroliza, 21.02.2023. u 14:59

A propô TCE izračuna, pročitajte malo ovo: https://www.hellenicshippingnews.com/wp-content/uploads/2015/04/Copy-of-Special-Report-TCE-ENG.pdf

Po mom je mišljenju bespredmetno gledati TCE izračun jer na njemu nisu poznati svi troškovi i svi prihodi.

Ovo bi po meni bila dnevna zarada vlasnika Atlant Handymax Corp dok ostale troškove i prihode brodara ne znamo.

Sigurno je da vlasnik s ovih 700 po danu ne pokriva troškove ATPL-a (kao što su plaće mornarima i ne znam što sve već ne), ali isto tako postoji dio priče koji nama nije vidljiv, ali bit će donekle vidljiv na izvještaju u obliku zadnje vozarine na kraju izvještajnog razdoblja.

Po tvom mišljenju? A koliko dugo pratiš brodare? Koje si sve izvještaje prošao tokom godina da tako nešto možeš tvrditi?

Zato sam i napisao po mom mišljenju, a ne znanju kojeg nemam.

Ali kako vidim ti znaš pa mi daj objasni koliko još ATPL plaća dodatno troškova na to sve.

Cijeli breakeven?

Zbog visokih kamata oko 12.000$

Je li netko vidio gdje je nestala prodaja na ATPL!

U ponediljak bilo skupo po 48 a danas jeftino po 52🤣,a sutra ce bit jeftino i ovih 52

New Report

Close