EN DE

ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

@mittko

ne kuze oni sta pises pa se ne zamaraj. nit je važno. ono sta mi je ful zanimljivo je koliko ogromno goriva trosi, ako je tocno. ja sam uvijek mislio između 16-20t, ali po njima je 26 tona, što je valjda zbog starog motora. Bas me iznenadilo.

@percepcia

Bome, puno je, vjerojatno je do starog motora. Ali ima tu jos jedna caka. Naime, TCE se izracunava prema nekom standardu pa se tako i za izracun potrosnje goriva uzima u obzir prosjecna brzina od 13 cvorova, kao sto se vidi na tom izracunu. Medjutim, brodar cesto, ukoliko ku to uvjeti ugovora dopustaju, smanji brzinu pa tako stvarno trosi dosta manje goriva. Onda je i putovanje dulje pa i to u konacnici utjece na TCE, ali eto, brodari tako kombiniraju kada su cijene ovako mizerne.

You can't stop the waves. But you can learn how to surf.

uopće se ne treba zamarati sa lošim vozarinama…….samo treba glavu gurnuti duboko u pijesak i stvar je riješena…….jedan sa drugog foruma našao je još prije riješenje za loše vozarine……..kad se  postaju loše vozarine on samo kaže da to nije istina i riješio je problem…….🤣🤣🤣🤣🤣……

@mittko

da, ali onda valjda rade prosjeke tj. izracune s istom brzinom svakome. Japanski motori troše puno manje i zato mi je smijesno kad ekipa radi NAV i onda uzima nedavno prodani japanski brod i na temelju njega zakljucuje da bi i kineski isto toliko trebao vrijediti. A japanski je upravo zbog motora oko 20% skuplji. Ipak, mislim da ovo nije toliko tocan TCE jer rijetko brodovi budu nakrcni do kraja, a ovdje je to slučaj, pa mislim da je više procjena. Svejedno, ne vjerujem da je daleko od stvarnosti. Mozda oko 4000 TCE, ali 700 je premalo, upravo zbog nizeg goriva. Treba shvatiti i da oni trose skuplje gorivo jer nemaj scrubbere, pa im je i od tu niži TCE od drugih brodara koji scrubbere imaju. Necu zamarat ekipu, jer njih to i onako ne zanima

@hugh

pa trial je par postova unazad radio procjenu i napisao da brod godisnje potrosi nešto sitno na gorivo. Nekih 20.000$. A evo ovdje moze vidjeti da je to oko 350.000$ za 30 dana. On to jos 20 godina neće shvatiti kako se racuna, nit ga zanima.

Ne treba se zamarat sa tim podacima..bitno je samo to da je Bilbija kupovao dionice i do 700 kn i da ce i sad napraviti isto..a to kolika je trenutna zarada..koliki je p/ b i p/e..to je sada manje bitno..bitno je da drzava izlazi i to je jedan pozitivan impuls buduce vrijednosti dionice..ja špekuliram na porast cijene..mada ni fundamenti nisu loši..a znamo svi da ce biti iz mjeseca u mjesec sve bolji i bolji..ne misli valjda neko da ce se BDI zadrzati dugo na ovim razinama?

tom analogijom možemo reći i da je prodavao po nekih cca 150kn pa će prodavati i opet…..🤣👏👏👏👏

Koje ovaj pad iskoristija za dokup super a ko nije a želio bih imat ce priliku ali preko 50e.Ovaj scenarij aa cerpom je nesto sta ide u prilog da se iz vlasnicke strukture makne država.Naravno da se to nece mrviti i prodavati pojedinacno na burzi.Porast današnjih indeksa,rjesavanje drhtavih ruku mislim da atlanska na dobrom putu za up.Pa danasnja cijena od 48eura je i najniza u zadnjih godinu dana i cestitam kupcima.

Ne znam tko to sada prodaje ispod početne cijene dražbe Cerpa, ali sto ljudi sto ćudi.

Prodaju neiskusni igrači..tako sam ja prije radio🤣prvih 9 godina sam bio u minusu i nikako da skuzim zasto..zadnjih 5 godina sam u plusu..tek sad znam zašto..zato što sam prije kad pada dionica prodavao a sad kad pada kupujem😉

Haha pa 9 godina trebalo 🙄🙃💪

Za to koliko sam novca potrosio u prvih 9 godina mogao sam upisat na Harward i Princeton🤣🤣

New Report

Close