EN DE

ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Pomozite mi da si raspetljam ovu misaonu vratolomiju. Naime, odem danas na stari forum i vidim kolega Diablero navodi kako je Kraljica prošle godine imala jednu od najizdašnijih dividendi, kaže čak 5,25%.

.

“Ove godine najveći dividendni prinos očekujem na ATPL. Prošle godine je dionica bila 4. najbolja sa 5,25%, a ove godine očekujem između 8 i 10% dividende u odnosu na trenutnu cijenu dionice.”

.

I stvarno, ako pogledamo tu matematiku, bruto dividenda je bila 2,65€, današnja cijena dionice je 50€… i stvarno, jedno podijeljeno sa drugim daje točno 5,30%. Pitam se samo čemu takva računica praktično služi osim za samozavaravanje? Od kada se to dividendni prinos računa sa današnjom cijenom? Ovo je ustvari dosta zgodno i u slučaju nevolje djeluje utješno – kako cijena dionice pada ovako iskazani dividendni prinos raste. Još malo pa bi ovako Kraljica mogla doći i na prvo mjesto po dividendnom prinosu. Ne znam kako je kolega došao do računice od 8-10% dividende za ovu godinu, nadam se samo ne na ovakav isti način.

.

Moja matematika kaže:

– bruto dividenda = 2,65€

– neto dividenda = cca 2,38€ (zapravo i manje zbog prireza, ali nema veze)

– zaključna cijena dionice na ex-dividend dan (28.09.2022.) = 53,09€

– cijena dionice danas = 50,00€

– gubitak na razlici cijene dionice = -3,09€

– gubitak na razlici cijene dionice umanjen za isplaćenu dividendu = -0,71€

.

Dakle, ako već koristimo današnju cijenu dionice za izračun ovakvog “dividendnog prinosa” onda nikako ne možemo zanemariti razliku u cijeni dionice. Ili izgleda ipak možemo?

.

Dividendni prinos je onda ustvari -1,42%.

You can't stop the waves. But you can learn how to surf.

Dsx potonuo u par dana 10%..nije dobro🙈

Svjetska banka smanjila procjene globalnog rasta sa 3 na samo 1.7%..očito da Kina onda sakriva svoje probleme..ako je razina BDI a stvarni pokazatelj globalnog ekonomskog stanja industrije..onda ne stojimo dobro..pa mi shodno tome nije ni jasan rast cijena dionica na burzama diljem svijeta..možda je još prerano za kupovinu🤷‍♂️

Cijene dionica prate ono što ulagači očekuju za 6 mjeseci, a ne ono što se ovog trena događa. Očita su očekivanja da će druga polovica godine donijeti nekakav oporavak. Sve više se priča o tome da će ovo loše biti puno manje loše nego što se očekivalo, a u SAD i bitno manje. Znači, oporavak u drugoj polovici godine.

Ovo sa Ukrainom i Rusijom je sve manji problem jer se Svijet presložio i prilagodio. Nove rute, novi dobavni pravci.

Jedini veći problem može biti nekontrolirano razbuktavanje Covida tijekom godine, ali to ćemo tek vidjeti.

Nažalost, ni nakon poboljšanja vozarina u 2.polovici godine neće više biti velike zarade za brodare. Panamaxi i Supramaxi će imati oko 13.000 USD po danu, dakle nekih 1.000 USD plusa.

Sad treba vidjeti koliko će to biti dobiti i koliki će ispadati P/E.

Uglavnom, više to neće biti neki mali broj, već vjerojatno preko 20. Što će biti s cijenama dionica ne znam.

@ forumaš

Trebaš malo proguglati stvari i vidjeti da je dnevni trošak broda cca oko 7 – 8 tisuća USD, tako da sa dnevnicom od 13 tisuća USD, neto ostaje 5 tisuća,  a ne tisuću kako ti to pokušavaš tu predočiti.

Dobro i prilično rentabilno posluju sve dok je dnevnica 10 tisuća USD ili više.   Naravno, neće to biti kao kad je BDI bio iznad 5.000 bodova,  ali plovidbom se ipak i dalje zarađuje.

@ trial

i baba na piaci i djete u vrtiću zna da im je potrebno bar 12000$ za nulu………malo žganaca za vikend i doći će iz g.u.g…….

hugh, 13.01.2023. u 14:20

@ trial

I baba na pijaci i djete u vrtiću zna da im je potrebno bar 12000$ za nulu………malo žganaca za vikend i doći će iz g.u.g…….

Dakle, kreneš na žgance, saznaš i informiraš se o onome  što baba i djeca ipak ne znaju pa će ti biti u g., a ne u d.

Ako sam forumašu napisao da si progugla i vidi, to sad mogu i tebi napisati, pa izvoli. Informiraj se. 

hugh, 13.01.2023. u 14:20

@ trial

i baba na piaci i djete u vrtiću zna da im je potrebno bar 12000$ za nulu………malo žganaca za vikend i doći će iz g.u.g…….

Podaci su iz 2020. g, ali nije to daleko niti sada. Pa eto, informirajte se ti i forumaš. Bude ti došlo id d.u.g. da se ne radi niti blizu o 12.000 USD po danu.

https://seekingalpha.com/article/4369718-survey-of-operating-costs-in-dry-cargo-shipping

@ trial

Vas i ekipu koja tako računa samo velila sreća može spasiti od brutalno brutalnih gubitaka …….

Od tebe sam očekivao više nakon što si pročitao članak koji sam linkao, ali očito možeš samo manje.

ne ćitam više članke od forumske raje koja je dokazano u krivu…….sve i da je ćlanak dobar, njihov je zaključak pogrešan…….

New Report

Close