Pomozite mi da si raspetljam ovu misaonu vratolomiju. Naime, odem danas na stari forum i vidim kolega Diablero navodi kako je Kraljica prošle godine imala jednu od najizdašnijih dividendi, kaže čak 5,25%.
.
“Ove godine najveći dividendni prinos očekujem na ATPL. Prošle godine je dionica bila 4. najbolja sa 5,25%, a ove godine očekujem između 8 i 10% dividende u odnosu na trenutnu cijenu dionice.”
.
I stvarno, ako pogledamo tu matematiku, bruto dividenda je bila 2,65€, današnja cijena dionice je 50€… i stvarno, jedno podijeljeno sa drugim daje točno 5,30%. Pitam se samo čemu takva računica praktično služi osim za samozavaravanje? Od kada se to dividendni prinos računa sa današnjom cijenom? Ovo je ustvari dosta zgodno i u slučaju nevolje djeluje utješno – kako cijena dionice pada ovako iskazani dividendni prinos raste. Još malo pa bi ovako Kraljica mogla doći i na prvo mjesto po dividendnom prinosu. Ne znam kako je kolega došao do računice od 8-10% dividende za ovu godinu, nadam se samo ne na ovakav isti način.
.
Moja matematika kaže:
– bruto dividenda = 2,65€
– neto dividenda = cca 2,38€ (zapravo i manje zbog prireza, ali nema veze)
– zaključna cijena dionice na ex-dividend dan (28.09.2022.) = 53,09€
– cijena dionice danas = 50,00€
– gubitak na razlici cijene dionice = -3,09€
– gubitak na razlici cijene dionice umanjen za isplaćenu dividendu = -0,71€
.
Dakle, ako već koristimo današnju cijenu dionice za izračun ovakvog “dividendnog prinosa” onda nikako ne možemo zanemariti razliku u cijeni dionice. Ili izgleda ipak možemo?
.
Dividendni prinos je onda ustvari -1,42%.
Svjetska banka smanjila procjene globalnog rasta sa 3 na samo 1.7%..očito da Kina onda sakriva svoje probleme..ako je razina BDI a stvarni pokazatelj globalnog ekonomskog stanja industrije..onda ne stojimo dobro..pa mi shodno tome nije ni jasan rast cijena dionica na burzama diljem svijeta..možda je još prerano za kupovinu🤷♂️
Cijene dionica prate ono što ulagači očekuju za 6 mjeseci, a ne ono što se ovog trena događa. Očita su očekivanja da će druga polovica godine donijeti nekakav oporavak. Sve više se priča o tome da će ovo loše biti puno manje loše nego što se očekivalo, a u SAD i bitno manje. Znači, oporavak u drugoj polovici godine.
Ovo sa Ukrainom i Rusijom je sve manji problem jer se Svijet presložio i prilagodio. Nove rute, novi dobavni pravci.
Jedini veći problem može biti nekontrolirano razbuktavanje Covida tijekom godine, ali to ćemo tek vidjeti.
Nažalost, ni nakon poboljšanja vozarina u 2.polovici godine neće više biti velike zarade za brodare. Panamaxi i Supramaxi će imati oko 13.000 USD po danu, dakle nekih 1.000 USD plusa.
Sad treba vidjeti koliko će to biti dobiti i koliki će ispadati P/E.
Uglavnom, više to neće biti neki mali broj, već vjerojatno preko 20. Što će biti s cijenama dionica ne znam.
@ forumaš
Trebaš malo proguglati stvari i vidjeti da je dnevni trošak broda cca oko 7 – 8 tisuća USD, tako da sa dnevnicom od 13 tisuća USD, neto ostaje 5 tisuća, a ne tisuću kako ti to pokušavaš tu predočiti.
Dobro i prilično rentabilno posluju sve dok je dnevnica 10 tisuća USD ili više. Naravno, neće to biti kao kad je BDI bio iznad 5.000 bodova, ali plovidbom se ipak i dalje zarađuje.
@ trial
i baba na piaci i djete u vrtiću zna da im je potrebno bar 12000$ za nulu………malo žganaca za vikend i doći će iz g.u.g…….
@ trial
I baba na pijaci i djete u vrtiću zna da im je potrebno bar 12000$ za nulu………malo žganaca za vikend i doći će iz g.u.g…….
Dakle, kreneš na žgance, saznaš i informiraš se o onome što baba i djeca ipak ne znaju pa će ti biti u g., a ne u d.
Ako sam forumašu napisao da si progugla i vidi, to sad mogu i tebi napisati, pa izvoli. Informiraj se.
@ trial
i baba na piaci i djete u vrtiću zna da im je potrebno bar 12000$ za nulu………malo žganaca za vikend i doći će iz g.u.g…….
Podaci su iz 2020. g, ali nije to daleko niti sada. Pa eto, informirajte se ti i forumaš. Bude ti došlo id d.u.g. da se ne radi niti blizu o 12.000 USD po danu.
https://seekingalpha.com/article/4369718-survey-of-operating-costs-in-dry-cargo-shipping
@ trial
Vas i ekipu koja tako računa samo velila sreća može spasiti od brutalno brutalnih gubitaka …….