EN DE

ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Na godišnjoj razini kakvih 255 milijuna kuna.

Trend kretanja vozarina je padajući, pa nije iznenađujuć pad cijene dionice, bez obzira na dividendu. Pad dobiti u Q3, dokovanje i havarija broda Revelin. Sve to ima utjecaja na cijenu, a tek će vozarine u Q1 pasti na BE ili čak ispod. My 5 cents

Life all comes down to a few moments. This is one of them.

Samo u trećem kvartalu, broj dana provedenih u brodogradilištima iznosio je 162,47 dana, panamaxi voze po 15 000$ bruto i ovakva zarada. Osupnut sam, 2 nova broda dolaze u 2023.+ bolja kamata za vec postojece kredite dogovorena sa kinezima. Nadam se da ce jos biti ovoga gratis po 380…

Ono što je u svemu bitno je novih 55 mil.kn na računu…sve ostalo su igre i računovodstvene igrice.

Ja ne znam tko je ovdje lud. Meni ovo izgleda iznad svih ocekivanja.

Samo logirani korisnici mogu vidjeti privitke.

Lova do krova

Samo logirani korisnici mogu vidjeti privitke.

Prava dobit je 55 mil, ostalo su samo računovodstvene igre.

Budući da je većina očekivala 30 mil dobiti, ovo je rezultat iznad svih očekivanja!

I to unatoč dokovanju i svemu!

BabaLuji, 28.10.2022. u 16:58

Samo u trećem kvartalu, broj dana provedenih u brodogradilištima iznosio je 162,47 dana, panamaxi voze po 15 000$ bruto i ovakva zarada. Osupnut sam, 2 nova broda dolaze u 2023.+ bolja kamata za vec postojece kredite dogovorena sa kinezima. Nadam se da ce jos biti ovoga gratis po 380…

Osupnuti ste hahahahhahaha 😂😂😂. Popravili ste mi petak dragi kolega babaluji

Life all comes down to a few moments. This is one of them.

Dajte mi pomozite u razmišljanju.

.

Kažu da su zbog vrijednosnog usklađenja AP Ston-a knjižili rashod od 39 milijuna kn. AP STON su prodali 19,5M USD, što ugrubo znači da su knjigovodstveno taj brod vodili po oko 5 milijuna USD većoj cijeni?!?

.

U godišnjem FI za 2021 su revalorizacijom povećali knjigodstvenu vrijednost za 290 milijuna kn. Je li moguće da je tom jednom brodu ovih 9 mjeseci toliko pala vrijednost, ili je već u startu vrijednost tog broda precijenjena za tih 5M USD, što je greška u procjeni za velikih 20%. Onda se nameće logično pitanje koliko je uopće točna procjena vrijednosti drugih brodova?

.

Bilo bi lijepo kada bismo u nekom od sljedećih FI-eva vidjeli koliko točno cijene pojedini brod i kako su uopće došli do vrijednosti brodova ur toj zadnjoj revalorizaciji. To je nekada pisalo u revizorskom izvješću, ali sada kako su promijenili revizora to više ne navode.

You can't stop the waves. But you can learn how to surf.

Pa sad imaju boljeg revizora. I profesionalnog procjenitelja koji je procijenio imovinu. Mi ne znamo sto je pisalo u ugovoru i koje su eventualno odbitne stavke. Možda ima i onih knjigovodstvenih koje se odnose na usklađivanje nekog prava korištenja i slično.

Kako god ja novom revizoru vjerujem vise nego prošlom koji je bio totalni no-name i poznat po svakakvim čudnovatim izvjescima.

Kolega mitko imate pravo i žalosno je to….međutim tako i tako na našoj burzi se ta sva usklađenja imovine na više nisu uopće vrednovala u smislu rasta dionice….danas se nekolicina požurila prodati a da nije malo bolje pogledala izvješće…koje je iznad očekivanja s ostvarenom neto dobiti iz poslovanja u visin 55 mil.kn..a te knjigovodstvene cake vrednovanja brodova nikad mi nisu baš dobro sjedale…bilo da se radi o rastu ili padu…

@Ichweiss

Ne mislim da je ovaj revizor “lošiji”,samo je šteta što nisu dali detaljniije podatke o revalorizaciji.Također, nisam vidio da je negdje navedeno da im je procjenu brodova radio profesionalni procjenitelj. U ovim kvartalnim FI-evima gdje su počeli navoditi procjenu vrijednosti flote kažu sljedeće:

“Izračun vrijednosti flote je baziran na svim dostupnim informacijama iz više relevantnih izvora uključujući sve specifičnosti flote.”

.

Meni ovo izgleda kao da su sami radili procjenu flote temeljem različitih izvora, isto ovo što mi sami ovdje na forumu radimo kada procjenjujemo NAV – uzmemo različita izvješća različitih svjetskih analitičara i tražimo neki sredinu. To onda može biti dosta subjektivna procjena.

.

Nisam vidio da je itko na forumu komentirao činjenicu da im je revizor na godišnji FI dao “mišljenje sa rezervom” zbog nekih nepravilnih knjiženja iz ranijih godina. Kao ključno revizijsko pitanje su naveli upravo ove nepoznanice oko revalorizacije brodova. Zbog ovih stvari je izvješće kasnilo, a ne zbog raznih drugih razloga kako se na forumu pisalo.

.

Izvadak iz FI:

“Procjena nadoknadivog iznosa brodova, čime se općenito smatra njihova vrijednost u upotrebi oslanja se na značajne prosudbe i pretpostavke o budućnosti, uključujući: vozarine, operativne dane, operativne troškove, kapitalne izdatke, rezidualnu vrijednost, inflaciju i najprikladniju diskontnu stopu. Navedene projekcije izložene su značajnim neizvjesnostima procjene zbog promjenjivih i nestalnih tržišnih uvjeta. S obzirom na gore navedene faktore, smatrali smo da je utvrđivanje nadoknadivog iznosa brodova povezano sa značajnim rizikom materijalno pogrešnih iskaza u financijskim izvještajima. Stoga je ovo područje bilo predmet našeg povećanog fokusa u reviziji te smo ga smatrali ključnim revizijskim pitanjem.”

.

Nadalje, konstatiraju kako je ta njihova metoda procjene takozvane “nadoknadive vrijednostibrodova” jako osjetljiva na te pretpostavljene parametre pa kažu:

“Analiza osjetljivosti pretpostavki ukazuje da bi u slučaju povećanja diskontne stope za 0,5% (uz nepromijenjene ostale varijable) iznos prihoda od ukidanja gubitaka od umanjenja vrijednosti bio manji za 18.261 tisuću kuna. S druge strane, smanjenje procijenjene prosječne vozarine za 1.000 američkih dolara po danu (uz nepromijenjene ostale varijable) bi rezultiralo manjim iznosom prihoda od ukidanja gubitaka od umanjenja vrijednosti u iznosu od 90.688 tisuća kuna.”

.

Dakle, u procjeni fulaš buduću očekivanu vozarinu za svega 1.000 USD po danu i to rezultira sa 90 MILIJUNA kn manjom vrijednosti brodova!!!

.

Hebeš takvu procjenu i DCF metodu u ovoj branši.

You can't stop the waves. But you can learn how to surf.

New Report

Close