Atpl prihodi su minimalno rasli ove godine, u odnosu na peer grupu, jer su u najgorem mogucem trenutku zalockali Panamaxe na male TC vozarine, pa ili nemaju srece ili su tako morali napraviti, ili naprosto nemaju iskustva i znanja. Ova kupnja brodova sa dospijecem 2023 samo potvrdjuje tu tezu.
Lijepo sam cijele ove godine govorio da ne treba vjerovati drukerima na forumu koji najavljuju superciklus ili slične gluposti, ali ljudi su kupovali dionice iznad 550 kn, pa sada bilježe velike gubitke na brokerskom računu, a ti gubici će biti sve veći kako vozarine budu i dalje padale. Tek mali dio ulagača će profitirati, oni koji su kupovali na dnu ispod i oko 200 kn, dok će ostali nažalost bilježiti gubitak. Ekipa me je ismijavala, nazivala Prija Lisicom i slično i tvrdila da ništa ne znam, pa su sada utihnuli, a neki su u međuvremenu i prodali dionice, pa sada drukaju na pad, stvarno ima svega.
Amerikanec, hoćemo polomiti bid na 550, a Tin je predviđao 700 kn do kraja godine.
Šta sada kažete, ha?
A vi ih slušajte i dalje. Iskrcali su se i sada gledaju sa strane.
Atpl će imati tek simbolično manje prihode u odnosu na Bdi od 5.500 jer su Panamaxi ionako na ugovoru.
Dakle, pri ovim vozarinama, dobit će biti nekih 150 mil kn godišnje, a sljedeće godine kad izađu ugovori za Panamaxe biti će i preko 200 mil.kn pri ovakvim vozarinama, a predviđanja su da će opet porasti.
Zato se ne treba čuditi što su USA brodari pali tek malo od trenutka kad je BDI bio na 5.500 bodova, dok je ATPL srušena preko 30%.
Vi ćete morati objasniti ljudima koje ste navukli na prodaju da je P/E od 3 ili 4 jako, jako skupo.
Realna cijena bi bila negdje na P/E 10, a to je preko 1.000 kn.
Ali ako (kad) se samo namiriše da će BDI okrenuti prema gore, do 450 kn će se proći kao kroz plitak potok.
Zato oprezno jer ulaska ispod te cijene više neće biti.
@forumas. trenutno nema naznake preokreta bdi-ja, a vidim da i strani bulkeri danas rone u premarketu
jaro ima pravo, BDI i te kako utječe na cijenu atpl…ako BDI danas poraste, vjerojatno će i cijena dionice porasti…ako padne…e onda će vjerojatno i dionica dolje…
Na kraju će se pokazati da je izlaz iznad 400 kn bio dobar potez, a iznad 500 da ne pričam, jer tko zna kada će ponovno na te razine, tj. koje godine…
To što ste vi izašli na 400 pa bi sad htjeli ući niže nema veze s ničim drugim.
Dakle, pad BDI-a ima zapravo mali utjecaj na ATPL jer imaju većinom dugoročne ugovore.
Cijena je trebala biti barem 700 – 800 kn, pa onda sada doći na petstotinjak, a ovih ispod 400 je bespredmetno komentirati.
Kako smo i rekli već, USA brodari su 25-30% iznad naših trenutno, ekvivalent ATPL na barem 500 kn.