ako je suditi po vozarinama dobit Atpl nebi smjela biti manja od 160-180 mil kuna uz znatnije povecanje NAVa i znatnije smanjenje duga zivi bili pa vidjeli
Danas je konačno krenuo vlakić, onaj prodajni nalog jutros od 900 kom. brzo je pokupljen, a vjetar u leđa za sutra daje novi rekord BDI (+1,4 ili 3.657).
Vozarine su doista odlične, šteta što su ulagači još na moru pa ne prate burzu, ali godišnji odmori uskoro završavaju pa bi onda mogla krenuti akcija 😉
Kao što sam jučer predvidio i napisao (pa je iz nepoznatih razloga izbrisanoi) da će BDI jučer snažno rasti, BDI je to i učinio i zakoračio iznad 3.800 bodova, na 3.833. Veliki skok u jednom danu.
S obzirom da je zadnjih dana cijena čelika i željezne rudače snažno pala, za očekivati je da će Kina ohrabrena nižim cijenama i dalje naveliko kupovati. To za brodarine može biti samo dobro, tako da očekujem i daljnji značajni rast BDI-a na krilima BCI indexa koji je sam jučer narastao u jednom danu preko 8 %. Bilo bi još bolje da se i cijena ugljena malo iskorigira. Moguće da i do toga dođe u narednim danima.
Ne moramo ponavljati činjenicu da dionica ATPL gotovo slijepo prati krivulju BDI-a.
Sada vjerojatno branitelji prodaju dionice koje su dobili od države. Zadnjih mjesec dana CERP je smanjio za -6.137 dionica, a ZABA skrbnički za -5.000 dionica. Njih očito ne zanima kretanje vozarina nego kad dobiju dionice krenu unovčavati na način da se istresaju po kupnji.
A tko zna što će biti u bližoj budućnosti s ovim covidom..zamisli da im kažeš da ne prodaju nego da pričekaju jer su sada vozarine na vrhu pa da za desetak dana zbog neke nove covid varijante krene pad i vozarina i cijene dionica? Pa ti bijesni branitelji pokucaju na vrata 😁
Ja mislim da ne prodaju niti branitelji niti popovi, oni su dobili ionako mali broj dionica sveukupno, nego su za ovakvu volatilnost odgovorni iskljucivo sitni trejderi kao i vani na brodarima uostalom.
Vazno je da ne postoje fundamentalni razlozi za pad.
ne može se očekivati da cijena dionice ovisi samo o kretanju vozarina jer to onda ne bi više bila burza . često se dogodi da i s lošim vozarinama brodarske dionice porastu ako je dobar sentiment na burzi i vice versa
+ kretanja na burzama u USA i EU s kojih se onda bull/bear sentiment prelijeva na ZSE i direktno utječe na naše dionice tako da ovih 420 kn iz perspektive od mjesec dana može biti jako jeftino,ali i jako skupo,ovisno o sentimentu koji će uslijediti
Ja mislim da ne prodaju niti branitelji niti popovi, oni su dobili ionako mali broj dionica sveukupno, nego su za ovakvu volatilnost odgovorni iskljucivo sitni trejderi kao i vani na brodarima uostalom.
Vazno je da ne postoje fundamentalni razlozi za pad.
Već 3 dana za redom je protrgovano preko 2.000 dionica dnevno tako da sumnjam da su to samo sitni trejderi, dio mora biti i od ovih koji su dobili/dobivaju gratis dionice.
ne može se očekivati da cijena dionice ovisi samo o kretanju vozarina jer to onda ne bi više bila burza . često se dogodi da i s lošim vozarinama brodarske dionice porastu ako je dobar sentiment na burzi i vice versa
+ kretanja na burzama u USA i EU s kojih se onda bull/bear sentiment prelijeva na ZSE i direktno utječe na naše dionice tako da ovih 420 kn iz perspektive od mjesec dana može biti jako jeftino,ali i jako skupo,ovisno o sentimentu koji će uslijediti
Tocno.
Jucer, ali i danas, vozarine probijaju nove rekorde, ali trziste naprosto ZELI PAD. I pad je jucer vani bio. Na stravicnom volumenu. Kao da je propast svijeta.
Uljanik plovidba, firma s 2.1 brodom u vlasništvu i dugom od preko 500 mil kn je kupila 2 supramaxa Punta i Valovine.
I sa samo 20 mil kn na računu uspijeva kupiti supre za nisku cijenu i vozarinama od 30.000+…
To je ekvivalent kao da je ATPL kupila 12 supramaxa.
7 mjeseci čekamo kupnju polovnih brodova i doživjeli smo da propala firma ULPL kupi 2 supre a ATPL jedno veliko NIŠTA.
Ne može gore.
Izvršnog padobranca treba smjeniti.
Kako god da bilo misljenja sam da od velikih korekcija tipa 20% na cijene dionica i sl. nece biti nista. Barem ne sa sadasnjih razina. Jer svi uvjeti za ostanak vozarina visokim su tu da ostanu jos neko vrijeme, a materijalizacija jaca u izvjestajima tek slijedi. Commodity bull run ce bas pravo potegnuti tek iduce godine kad se procijepi dobar dio svijeta i krene ozbiljno sljakati.
A valuacije brodara su doista ekstremno niske. Neodrzivo na rok dulji od nekoliko mjeseci.
Odnosno, prevedeno na narodni jezik: 320 ili 350 kn za dionicu Atpl ne bude gledali, a znam da biste jako zeljeli.