Zamjena kune u eure: U susjednoj državi do najviše 8000 kuna u danu

Autor: Mladen Miletić , 26. listopad 2022. u 07:00
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Prema ustaljenoj praksi Europske središnje banke, kune će se moći mijenjati sve do 28. veljače, a napominje se i da neće biti moguće obaviti zamjenu kovanica i novčanica iz starijih serija.

Hrvatska 1. siječnja prelazi na euro, a papirnate kune u Sloveniji moći će se zamijeniti u bankama, štedionicama i mjenjačnicama koje imaju dozvolu Banke Slovenije bez provizije, a po tečaju 7,5345 kuna za jedan euro, piše ljubljansko Delo. Iz središnje slovenske banke poručuju da će zamjenu novčanica obavljati i tijekom cijelog siječnja i veljače, iako će u kunama i u Hrvatskoj plaćanja biti moguća samo do 14. siječnja.

Prema ustaljenoj praksi Europske središnje banke, kune će se moći mijenjati sve do 28. veljače, a napominje se i da neće biti moguće obaviti zamjenu kovanica i novčanica iz starijih serija. Također, navodi se i da će svaki građanin moći u jednom danu zamijeniti iznos do maksimalnih 8000 kuna, što je više od 1000 eura. Po isteku tog razdoblja u Banki Slovenije više neće besplatno mijenjati hrvatske novčanice. ”Svi koji će nakon 28. veljače htjeti mijenjati kune u eure, morat će to obaviti u Hrvatskoj po uvjetima koje je odredila tamošnja središnja banka”, poručili su iz središnje slovenske banke građanima koji uglavnom godišnji odmor provode u Hrvatskoj i prema podacima HTZ-a do početka listopada ostvarili su u našoj zemlji gotovo 10 milijuna noćenja u 2022.

Komentirajte prvi

New Report

Close