RBA jedina banka u Hrvatskoj u kojoj poduzetnici i obrtnici mogu otvoriti račun i podići kredit bez dolaska u poslovnicu

Autor: PD VL native tim , 30. lipanj 2023. u 08:34
Vedran Brnić RBA / Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Ukratko, online otvaranje računa za poduzetnike i obrtnike pruža jednostavnost, brzinu, dostupnost i sigurnost.

Jedan od koraka pri otvaranju tvrtke ili obrta je otvaranje poslovnog računa, što je dosad iziskivalo odlazak u banku te potom čekanje da se odobri otvaranje računa – a samim time i odgoda početka poslovanja. RBA je doskočio tom problemu i, u korak s tehnologijom, prvi u Hrvatskoj omogućio poduzetnicima i obrtnicima otvaranje online računa. Nema više potrebe za fizičkim dolaskom u banku, stajanjem u redu te čekanjem na odobrenje. O ovim i ostalim prednostima ovakvog načina poslovanja razgovarali smo s Vedranom Brnićem, Izvršnim direktorom Sektora za male poduzetnike i obrtnike u RBA.

Koliko dugo radite u RBA i kako je tekao Vaš poslovni put?

Počeo sam raditi u RBA prije 19 godina kao pripravnik u poslovnici. Od početka sam bio angažiran u Odjelu poslovanja s pravnim osobama, gdje sam stekao osnovno iskustvo rada u banci i upoznao se s različitim financijskim instrumentima i transakcijama. Nakon godinu dana, izgradio sam vlastiti portfelj malih poduzetnika koje sam podržavao u njihovom rastu i poslovanju s bankom. To mi je omogućilo dublje razumijevanje poslovnih trendova i stjecanje stručnosti u pružanju informacija i preporuka našim klijentima. Ubrzo sam napredovao na poziciju menadžera Odjela korporativnog bankarstva, gdje sam imao priliku voditi tim stručnjaka i upravljati portfeljem korporativnih klijenata. U tom razdoblju sam stekao dragocjeno iskustvo u upravljanju odnosima s klijentima, razumijevanju njihovih potreba i pružanju personaliziranih financijskih rješenja.

Nakon nekoliko godina uspješnog rada u poslovnici, prešao sam u Odjel upravljanja prodajom u centrali banke. Rad u tom odjelu omogućio mi je upoznavanje s različitim aspektima prodajnog procesa i važnosti pružanja kvalitetne usluge klijentima. Kasnije sam u podjeli nadležnosti nad malim poduzetnicima i obrtnicima, postao i Voditelj koordinacije za taj dio klijenata banke. Ova uloga bila je izazovna i donosila je odgovornost vođenja tima prodajnih stručnjaka. Bio sam odgovoran za postavljanje ciljeva prodaje, upravljanje ključnim segmentima klijenata i razvoj strategija prodaje kako bismo ostvarili rast prihoda i zadovoljstvo klijenata. Tijekom svog profesionalnog puta u Odjelu upravljanja prodajom, surađivao sam s različitim timovima unutar banke, uključujući odjele Marketinga, Upravljanja rizicima, Financijskog planiranja i Operacija. Zbog tih sam iskustava stekao holistički uvid u funkcioniranje banke i dubinski shvatio važnost usklađivanja prodajnih ciljeva s poslovnom strategijom.

Vedran Brnić RBA

Rad u banci donosi mnoge izazove, ali također pruža i priliku za kontinuirano učenje i usavršavanje u svijetu financija. Stalno sam motiviran za stjecanje novih znanja i pružanja najbolje moguće usluge našim klijentima.

Koja je vaša trenutna pozicija te zaduženja?

Moja trenutna pozicija je Izvršni direktor Sektora za male poduzetnike i obrtnike, a zadužen sam za vođenje i upravljanje sektorom s fokusom na pružanje financijskih usluga i podrške tom segmentu klijenata. Jedno od mojih ključnih zaduženja je razvijanje strategije i poslovnih planova koji će omogućiti rast i razvoj naših klijenata. U suradnji s timom, osmišljavam inovativne proizvode i usluge koji će zadovoljiti njihove specifične potrebe, kao što su krediti, računi, platni promet, upravljanje likvidnošću i ostale bankarske usluge. Također, aktivno radim na izgradnji i održavanju dugoročnih odnosa s klijentima. To uključuje redovite sastanke i konzultacije, kako bismo razumjeli njihove poslovne ciljeve, pružili im financijsko savjetovanje i podršku te im pomogli u ostvarivanju rasta i uspjeha. Uz to, nastojimo pružiti klijentima edukaciju o financijskim alatima i tržištu kako bi unaprijedili svoje poslovanje.

Kao Izvršni direktor, također sam odgovoran za praćenje tržišnih trendova, regulatornih promjena i konkurencije kako bismo prilagodili naše usluge i osigurali da klijenti uvijek imaju najbolje moguće uvjete i rješenja. Redovito surađujem s ostalim odjelima banke, poput Odjela rizika, Pravne službe i Odjela za usklađenost, kako bismo osigurali da naši poslovni procesi budu usklađeni s važećim propisima i standardima.

Ukratko, moj glavni cilj je pružiti kvalitetne financijske usluge, podršku i rješenja koja će pomoći klijentima da ostvare poslovne ciljeve, unaprijede poslovanje i osiguraju dugoročan uspjeh.

Koje su prednosti novog, online otvaranja računa za poduzetnike i obrtnike?

Novo online otvaranje računa za poduzetnike i obrtnike u RBA donosi brojne prednosti koje olakšavaju proces i pružaju dodatnu vrijednost klijentima. Evo nekoliko ključnih prednosti ovog novog načina otvaranja računa:

  • Jednostavnost i praktičnost: Online otvaranje računa omogućuje poduzetnicima i obrtnicima da otvore svoj poslovni račune brzo i jednostavno, bez potrebe za fizičkim odlaskom u banku. Sve što im je potrebno je pristup internetu i nekoliko koraka kako bi se postupak dovršio. Ova praktičnost štedi vrijeme i smanjuje administrativne napore koje bi inače morali uložiti u tradicionalni način otvaranja računa.
  • Brza obrada: Online proces otvaranja računa omogućuje brzu obradu i verifikaciju podataka. Uz napredne tehnološke alate, provjera identiteta i dokumentacije može se obaviti učinkovito i bez nepotrebnih zakašnjenja. To znači da poduzetnici i obrtnici mogu imati svoje račune aktivne u kratkom vremenskom roku, što je ključno za brzi početak poslovanja ili izvršavanje financijskih transakcija.
  • Dostupnost 24/7: Online otvaranje računa omogućuje poduzetnicima i obrtnicima da to obave kad god im to odgovara, bez obzira na radno vrijeme banke. Bez potrebe za dolaskom u poslovnicu, klijenti mogu pristupiti postupku otvaranja računa i popuniti potrebne informacije bilo kad i bilo gdje, što je posebno korisno za zauzete poduzetnike koji žele maksimizirati svoje vrijeme.
  • Sigurnost i zaštita podataka: Online otvaranje računa pruža visoku razinu sigurnosti i zaštite podataka. Banke koriste napredne sigurnosne protokole kako bi osigurale povjerljivost i integritet podataka klijenata. Klijenti mogu biti sigurni da su njihove informacije zaštićene od neovlaštenog pristupa.

Ukratko, online otvaranje računa za poduzetnike i obrtnike pruža jednostavnost, brzinu, dostupnost i sigurnost.

Koliko traje proces od slanja zahtjeva do otvorenog računa?

Proces trajanja od slanja zahtjeva do otvaranja računa putem online otvaranja računa za poduzetnike i obrtnike može varirati ovisno o specifičnim uvjetima. Međutim, proces je znatno ubrzan u usporedbi s tradicionalnim načinom otvaranja računa. U većini slučajeva, poduzetnici i obrtnici koji koriste online otvaranje računa mogu očekivati da će njihov račun biti aktivan isti dan kad pošalju zahtjev. Nakon što klijent popuni online zahtjev, banka provodi provjeru dokumentacije i video identifikaciju kako bi potvrdila podatke. Uz korištenje automatiziranih procesa i naprednih tehnologija, postupak provjere je brz i učinkovit.

Važno je napomenuti da neki koraci u postupku otvaranja računa ovise o klijentu. To uključuje dostavljanje dokumentacije, kao što su identifikacijski dokumenti i potvrda registracije. Brzina kojom klijent pruža potrebne dokumente također može utjecati na ukupno trajanje procesa. U svakom slučaju, nastojimo osigurati što kraće vrijeme obrade zahtjeva i otvaranje računa kako bi klijenti mogli što prije započeti s upravljanjem svojim financijama.

Vedran Brnić RBA

Uzimajući u obzir prednosti koje online otvaranje računa pruža, kao što su praktičnost, brza obrada i 24/7 dostupnost, mnogi poduzetnici i obrtnici sve više koriste ovaj način kako bi olakšali poslovne aktivnosti i uštedjeli vrijeme.

Nudi li tu mogućnosti ijedna druga banka u Hrvatskoj?

Trenutno je RBA jedina banka u Hrvatskoj koja nudi mogućnost potpuno online otvaranja računa za poduzetnike i obrtnike, bez potrebe za dolaskom u poslovnicu. I druge banke u Hrvatskoj imaju različita rješenja koja olakšavaju postupak otvaranja računa, ali ta rješenja uključuju određene korake koji zahtijevaju posjet poslovnici ili fizičko dostavljanje dokumenata. Primjeri tih rješenja mogu uključivati pred-otvaranje računa putem interneta, ali zahtijevaju daljnje korake u poslovnici kako bi se završio postupak otvaranja računa. Stoga, naša opcija online otvaranja računa može biti privlačna opcija za poduzetnike i obrtnike koji preferiraju digitalni pristup i žele izbjeći fizički posjet poslovnici.

Koje još pogodnosti nudite poduzetnicima koji vas izaberu?

Uz mogućnost online otvaranja računa za poduzetnike i obrtnike, RBA pruža i niz dodatnih pogodnosti kojima je cilj podrška njihovom poslovanju. Neke od njih su:

  • 12 mjeseci korištenja računa i paketa usluga bez naknade koje nudimo kao dodatan poticaj za poduzetnike. To znači da će poduzetnici imati priliku iskoristiti sve pogodnosti koje naša banka pruža, uključujući vođenje računa, platni promet, online i mobilno bankarstvo i ostale usluge iz paketa, bez plaćanja naknade tijekom prvih 12 mjeseci.
  • Personalizirano financijsko savjetovanje digitalnim putem RaiConnecta, jer svjesni smo da svaki poduzetnik ima jedinstvene financijske potrebe i ciljeve. To je aplikacija za moderan način komunikacije kako bi sačuvali još više vremena i energije za prioritete naših klijenata. Ovom aplikacijom je moguće ostvariti poziv sa svojim poslovnim bankarom, poslati mu poruku, dokumentaciju i dijeliti zaslone.
  • Online kredit za poduzetnike: Razumijemo da poduzetnici često trebaju financijsku podršku za razvoj svog poslovanja. Zato smo razvili novi online kredit specifično namijenjen poduzetnicima. Ovaj online kredit omogućuje brz pristup financiranju bez potrebe za fizičkim odlaskom u poslovnicu. Kroz jednostavan online proces, poduzetnici mogu podnijeti zahtjev za kredit i dobiti brzu odluku o odobrenju.

Kako funkcionira brzi online kredit za poduzetnike?

Online kredit za poduzetnike je jednostavan i brz način dobivanja financijske podrške za poslovanje putem interneta. Poduzetnici podnose zahtjev za kredit putem mojaRBA internet bankarstva u intuitivnom sučelju koje ih vodi kroz postupak. Potrebno je unijeti samo iznos i rok otplate kredita koji se traži. Nakon podnošenja zahtjeva, od naših poduzetnika tražimo samo jedan dokument jer koristimo sve javno dostupne podatke kako bismo provjerili kreditnu sposobnost. Kroz automatizirane procese i analizu financijskih podataka, obavljamo procjenu kreditne sposobnosti poduzetnika. Uz pomoć algoritama i modela rizika, donosimo odluku o odobrenju kredita u svega nekoliko sekundi. Ovaj postupak uključuje procjenu kreditne povijesti, financijskog stanja poduzeća i drugih relevantnih čimbenika. Nakon provedene analize, banka donosi odluku o odobrenju ili odbijanju kredita. Ako je kredit odobren, poduzetnika ćemo obavijestiti o uvjetima kredita, kao što su kamatna stopa, rok otplate i ostali detalji. Ova informacija je dostupna odmah, na ekranu klijenta. Ako poduzetnik prihvati ponudu kredita, potrebno je potpisati ugovor. U online okruženju, to se postiže digitalnim potpisom odmah nakon prihvata ponude. Nakon potpisivanja ugovora, banka izvršava isplatu sredstava na račun poduzetnika. Uglavnom, ovakav način financiranja ima brojne prednosti u odnosu na tradicionalan način, a to su, prije svega, brzina lak pristup financiranju, fleksibilnost kod odabira iznosa i roka otplate, smanjenje administrativne prepreke jer se jedini dokument dostavlja u elektronskom obliku, ali i mobilnost i dostupnost.

New Report

Close