Nemaju svoju valutu pa uvode bitcoin kao službeno sredstvo plaćanja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. lipanj 2021. u 13:10
Foto: Pixabay

U toj kripovaluti će biti moguće plaćati i poreze.

El Salvador, koji nema svoju valutu, postao je prva zemlja u svijetu koja je uvela bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja nakon što je Kongres u srijedu usvojio prijedlog predsjednika Nayiba Bukele o prihvaćanju te kriptovalute.

Sa 62 od 84 moguća glasa zakonodavci su glasali za donošenje zakona o prihvaćanju bitcoina, usprkos bojazni od mogućeg lošeg učinka na program El Salvadora s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u vrijednosti od milijardu dolara.

Predsjednik Bukele zagovara korištenje bitcoina jer bi, po njegovom mišljenju, to moglo zaštititi devizne doznake iseljenika od ekstremno visokih naknada u dolarskim transferima.

Bukele je pritom istaknuo da bi američki dolara i dalje bio legalno sredstvo plaćanja.

“To će donijeti financijsku uključivost, ulaganja, turizam, inovacije i gospodarski razvoj naše zemlje”, rekao je Bukele.

El Salvador je zemlja s velikom emigracijom. Procjenjuje se kako iz Sjedinjenih Država svake godine dolazi oko 6 milijardi dolara doznaka koje šalje oko dva milijuna iseljenika, što predstavlja petinu BDP-a.

Te doznake iz Sjedinjenih Država dolaze do žitelja El Salvadora preko više financijskih posrednika uz naknade od po 20 posto, dok kod kriptovaluta nema naknada za transakcije.

Šef države je kazao da će korištenje bitcoina biti prepušteno slobodnom izboru te da neće predstavljati rizik za one koji ga koriste. Vlada će, nastavio je, jamčiti konvertibilnost u dolare u trenutku transakcije putem 150 milijuna dolara “teške” zaklade pri državnoj banci za razvoj BANDESAL.

Prema zakonu, tvrtke će morati prihvaćati bitcoin kao sredstvo plaćanja za robe i usluge. U toj kripovaluti će biti moguće plaćati i poreze.

Korištenje bitcoina kao zakonskog sredstva za plaćanje počet će za 90 dana, a devizni tečaj bitcoina prema dolaru će odrediti tržište.

Komentirajte prvi

New Report

Close