Istraživanje otkrilo štedne navike Hrvata: Jedan podatak posebno zabrinjava

Autor: Poslovni.hr , 26. studeni 2021. u 09:48
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Najviše građana (42%) novac štedi tako da ga stavlja “u čarapu”, dok je drugi najpopularniji način štednje štedni račun (38%).

Manje od polovice ljudi u Hrvatskoj (44%) sustavno i redovito iz mjesečne plaće izdvaja određenu svotu novca, trećina ih “višak” jednostavno ostavi na računu, a svaki četvrti građanin (24%) živi “od plaće do plaće” trošeći svu mjesečnu zaradu, pokazalo je istraživanje o štednim navikama servisa MojaPlaća u kojem je sudjelovalo više od 9000 ispitanika.

Usporedno s rastom prosječne neto plaće u Hrvatskoj, koja je u trećem ovogodišnjem kvartalu iznosila 7237 kuna (+7% u odnosu na isto razdoblje lani), posljednjih mjeseci nemoguće je ne primijetiti rast ukupnih mjesečnih troškova građana zbog rasta cijene energenata i poskupljenja hrane, piše Večernji list.

Stoga ne iznenađuje da čak 62% onih koji svakog mjeseca uprihode više od 10.000 kuna štede – i više od 1623 kune, dok je među građanima koji zarađuju manje od 4000 kuna svega 27% štediša s prosječnom štednjom od 170 kuna mjesečno. Zabrinjavajuće je da trećina Hrvata (34%) mjesec završi u minusu, a najčešće se radi o građanima s plaćama do 6000 kuna.

Najviše građana (42%) novac štedi tako da ga stavlja “u čarapu”, dok je drugi najpopularniji način štednje štedni račun (38%).

Svega petina Hrvata (18%) štedi za budućnost, odnosno mirovinu, a većina (65%) za iznenadne situacije, popravak pokvarenog kućanskog aparata ili automobila.

Komentirajte prvi

New Report

Close