Državni inspektorat provjerava sniženja tijekom ‘Crnog petka’, ovako najčešće zavaravaju kupce

Autor: Poslovni dnevnik , 26. studeni 2021. u 06:48
Inspektore ponajviše zanima pravilno isticanje obavijesti o sniženjima/Neva Žganec/PIXSELL

Iz Državnog inspektorata podsjećaju da su i prošle godine proveli istoimenu akciju u sklopu koje je obavljeno 108 inspekcijskih nadzora.

Tržišna inspekcija Državnog inspektorata ovih dana pojačano nadzire posebne oblike prodaje pod nazivom “Black Friday” ili “Crni petak”, izvijestili su iz Državnog inspektorata.

“Pojačani nadzori, osim u petak 26. studenoga, obavljaju se već sada te će se provoditi, po potrebi, i nakon navedenog datuma, ovisno o oglašavanju od strane trgovaca”, ističu iz Državnog inspektorata.

U inspekcijskim nadzorima, kako navode, tržišni inspektori prvenstveno nadziru odredbe Zakona o zaštiti potrošača kojima se uređuje isticanje cijena proizvoda pri obavljanju posebnih oblika prodaje te vezano uz to nepoštena poslovna praksa trgovca u odnosu prema potrošačima.

Iz Državnog inspektorata podsjećaju da su i prošle godine proveli istoimenu akciju u sklopu koje je obavljeno 108 inspekcijskih nadzora, pri čemu je utvrđeno 18 povreda odredbi Zakona o zaštiti potrošača.

Kao najčešće utvrđene nepravilnosti iz Inspektorata spominju da trgovac nije istaknuo cijenu u redovnoj prodaji i cijenu tijekom trajanja posebnog oblika prodaje te zavaravanje potrošača u pogledu cijena proizvoda ili načina na koji je ona izračunata.

Sukladno članku 18. Zakona o zaštiti potrošača, posebnim oblicima prodaje smatra se prodaja proizvoda i usluga po cijenama nižim od cijena u redovnoj prodaji.

Komentirajte prvi

New Report

Close