Inflacija u Francuskoj snažno prikočila na 3,4 posto u siječnju

Autor: Poslovni.hr , 31. siječanj 2024. u 22:00
Foto: Reuters

Pad troškova energije i industrijskih proizvoda usporili rast cijena.

Unatoč signalima iz Europske središnje banke da su prognoze snižavanja kamatnih stopa u eurozoni već na proljeće preuranjene, usporavanje inflacije u Francuskoj na gotovo najnižu razinu u zadnje dvije godine potaknulo je ulagače na ponovno oklade na skori pad troškova zaduživanja. Slabljenje pritisaka na energiju i industrijske proizvode pomogli su sniziti inflaciju u drugom najvećem gospodarstvu eurozone na 3,4 posto u godini zaključno sa siječnjem, u usporedbi s 4,1 posto prethodnog mjeseca, prema podacima objavljenim u srijedu. Najnovija brojka bila je malo iznad razine od 3,3 posto koju su predviđali ekonomisti u anketi Reutersa.

3,2 posto

očekuje se stopa inflacije u Njemačkoj u siječnju

Tržišta su reagirala padom prinosa na njemačke dvogodišnje državne obveznice za 0,04 postotna boda na 2,47 posto, iz čega se može iščitati da ulagači smatraju da će ECB početi snižavati referentnu kamatnu stopu na depozite sa sadašnjih četiri posto do travnja, piše Financial Times.

Oprez u Frankfurtu

Predsjednica ECB-a Christine Lagarde izrazila je oprez u pogledu inflacije i mogućnosti smanjenja kamatnih stopa. “Još nismo tamo (što se tiče inflacije). Trebamo sve vrste podataka, od kojih je jedan kritično važan, a to su podaci koji se tiču plaća”, rekla je u intervjuu za CNN u utorak navečer. Nakon Francuske, čijem predsjedniku Emmanuelu Macronu je usporavanje inflacije dobrodošla vijest s obzirom na bijes poljoprivrednika zbog rasta troškova života, slično se očekuje i u Njemačkoj. Tamošnja inflacija trebala bi usporiti s 3,8 posto u prosincu na 3,2 posto u siječnju. Analitičari prognoziraju da će podaci o cijenama koji će biti objavljeni u četvrtak pokazati da je inflacija u eurozoni pala na 2,8 posto u siječnju, s 2,9 posto s 2,9 posto u prosincu. Lagarde je nakon prošlotjednog sastanka ECB-a rekla da je “proces dezinflacije na djelu” i da je godišnji rast cijena na putu nastavka pada prema ciljanih dva posto ove godine. ECB predviđa da će rast plaća usporiti s 5,3 posto prošle na 4,8 posto ove godine. Dužnosnici središnje banke rekli su da žele dokaze iz ovogodišnjih kolektivnih ugovora o plaćama sa sindikatima da se troškovi rada smanjuju.

Jeftinija energija

Insee, francuska agencija za statistiku, objavila je da je inflacija energije naglo usporila na 1,8 posto, kao i inflacija robe na 0,7 posto. Rast cijena hrane usporen je na 5,7 posto. No cijene usluga koje čine polovicu inflacijske košarice blago ubrzale su na 3,2 posto, prenosi Financial Times. MMF je u utorak objavio da inflacija pada “brže od očekivanog” u većem dijelu svijeta, dopuštajući središnjim bankama da počnu snižavati troškove zaduživanja, što je nužno u nekim dijelovima svijeta kako bi se “izbjegla dugotrajna ekonomska slabost” i premašivanje ciljane inflacije. Brojke objavljene u utorak pokazuju da je gospodarstvo eurozone stoji slabije od većine svijeta nakon što je bruto domaći proizvod bloka stagnirao u četvrtom tromjesečju i porastao samo 0,5 posto tijekom cijele 2023. SAD je prošle godine porastao 2,5 posto, a Kina je procijenila svoj godišnji rast iznosio 5,2 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close