Financijska pismenost važan je alat za život, a financijski smo nepismeni

Autor: Poslovni.hr , 05. lipanj 2023. u 16:42
Foto: Press

Biti pionir u nečemu uvijek je zahtjevno, ali zabavno!

Zaklada „Hrvatska za djecu“ danas je dodijelila nagrade i diplome polaznicima financijske edukacije održane u sklopu projekta financijskog opismenjavanja „Financijsko znanje – put u blagostanje“, u sklopu kampanje „15 ti je godina već“  kojom obilježava 15. obljetnicu rada. Toni Milun, istaknuti hrvatski financijski Vloger, korisnike i stipendiste Zaklade proveo je 15 ključnih tema iz područja financijske pismenosti pa su polaznici edukacije naučili sve o poslovanju s bankama, štednji, kako kupovati, pokrenuti posao, ali i osnove makroekonomije.

Nakon provedenih edukacija provela se i online provjera usvojenog znanja polaznika kako bi dobili indikatore uspješnosti projekta, a diplome o završenoj edukaciji uručila je Zaklada na svečanom obilježavanju završetka projekta u dvorani Visokog učilišta Algebra. Pet najuspješnijih stipendista dobilo je od  Zaklade nagradu od 300 eura.

„Jedan od ključnih problema s kojima se susreću mladi u Hrvatskoj je financijska nepismenost. Projekt je pokazao da je financijska pismenost, nažalost, na izuzetno niskoj razini pa djeca nisu poznavala osnovne financijske pojmove. Nepoznavanje alata ključnih za kvalitetan život bio je motiv Zaklade da pokrene ovaj projekt i stoga smo izuzetno ponosni da smo odgojili prvu generaciju financijski pismene djece korisnika Zaklade te da smo kreirali sadržaj dostupan online, kojeg mogu konzumirati svi koji žele znati više“,  istaknula je Renata Gubić, upraviteljica Zaklade Hrvatska za djecu na predstavljanju projekta. Dodala je da smo svi nedovoljno financijski pismeni te da je riječ o ključnom alatu za uspješan i kvalitetan život jer boljim vođenjem kućnog budžeta možemo osigurati veću kvalitetu života.

Toni Milun, koji je volonterski sudjelovao u projektu po vlastitim riječima nije dvojio ni minute kada ga je Zaklada pozvala na sudjelovanje u projektu.

„Drago mi je da sam sudjelovao u projektu Financijsko znanje – Put u blagostanje. Odaziv je bio velik, a polaznici su bili vrlo aktivni. Vjerujem da će im znanja koja su stekli koristiti i da su im ove radionice samo početak ulaganja u bolju financijsku budućnost.“, izjavio je Toni Milun, koji se projektu pridružio kao volonter.

U edukaciju koja se održavala od veljače do lipnja u učionicama Algebre i online putem bili su uključeni  stipendisti Zaklade i njihove obitelji, socijalno ugrožene obitelji koje su korisnici financijskih potpora Zaklade te mladi iz institucija za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi kao i iz udomiteljskih obitelji.

Podršku projektu dalo je i Visoko učilište Algebra čiji je prvi čovjek Hrvoje Balen istaknuo važnost financijske pismenosti.

Biti pionir u nečemu uvijek je zahtjevno, ali zabavno! Treba odagnati strah pokretanja poslovne ideje ili od financija, ali za to je potrebno znanje jer se kroz učenje otvaraju nove prilike. Što više  znanja postoji to smo i kao društvo napredniji. Financijska pismenost je osnovni kompetencijski alat ne samo za poslovanje nego i život stoga snažno podržavam projekte koje šire znanje“, izjavio je Hrvoje Balen, suvlasnik Algebre. 

Ilka Medić, polaznica edukacije, istaknula je da nije puno znala o financijskim alatima i osnovnim pojmovima kada je počela pohađati edukaciju.

Najviše su me iznenadile razlike između bruto i neto plaće i obračuna primanja. Puno sam toga naučila, ali mogu istaknuti i da ću se na ova predavanja vraćati da utvrdim svoje znanje. Stalno treba ulagati u moć znanja! Sada na novac gledam drugačije u smislu da želim raditi na tome da se više obrazujem u tom smjeru“, istaknula je 15-godišnja Ilka Medić.

Projektu se pridružila i Hrvatska poštanska banka koja je za 95 stipendista Zaklade kroz podprojekt  „Moja prva štednja“ osigurala besplatno otvaranje i vođenje računa u banci, ali im i uplatila 100 eura na račun, kako bi ih potaknula na štednju.

„Stipendistima s računima u Hrvatskoj poštanskoj banci osigurali smo vođenje računa bez naknade te im dodatno, kao poticaj njihovim prvim štednjama uplatili iznos od 100 eura želeći i na taj način poduprijeti njihovo osviješteno upravljanje osobnim financijama. HPB kao društveno odgovorna financijska institucija svojim poslovanjem stvara uvjete za bolji život u Hrvatskoj i potiče napredak društva kroz potporu različitim aktivnostima i projektima naših sugrađana i poduzetnika. Svim stipendistima čestitamo i želimo da kvalitetna znanja koja su stekli na radionicama primjene u ostvarenju svojih osobnih ciljeva i planova u budućnosti“, napomenula je Mirela Strakoš iz Korporativnih komunikacija HPB-a.

„Zaklada Hrvatska za djecu“ je tijekom svojih 15 godina rada  dodijelila gotovo 4800 stipendija u ukupnom iznosu od gotovo 36 milijuna kuna i tako direktno pomogla u školovanju preko 2000 učenika i 2500 studenata.

Komentirajte prvi

New Report

Close