Euro najslabiji u 14 mjeseci

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. listopad 2021. u 10:35
Foto: Unsplash

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, za 0,2 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,1570 dolara, nedaleko najniže razine od srpnja prošle godine.

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna ostala gotovo nepromijenjena, nakon četiri tjedna rasta, pri čemu je tečaj eura skliznuo na novu najnižu razinu u 14 mjeseci.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošloga tjedna 0,05 posto, na 94,02 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skočio gotovo 1 posto, na 112,20 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, za 0,2 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,1570 dolara, nedaleko najniže razine od srpnja prošle godine.

Podršku dolaru, kojeg investitori smatraju sigurnom lukom za kapital u neizvjesnim vremenima, pružala je cijeloga tjedna nervoza na tržištima kapitala zbog naglog rasta cijena energije, što bi moglo izazvati usporavanje oporavka globalnog gospodarstva.

Skok cijena nafte i plina ojačao je, naime, bojazni od ubrzanja inflacije, potičući rast prinosa na državne obveznice jer investitori vjeruju da će središnje banke biti primorane podići kamatne stope kako bi zauzdale rast cijena.

Prinosi na referentne 10-godišnje američke državne obveznice dosegnule su i 1,6010 posto, najvišu razinu od početka lipnja.

Iz američke središnje banke najavili su da će vjerojatno početi smanjivati mjesečne kupnje obveznica već u studenome, nakon čega bi sljedeće godine moglo uslijediti povećanje kamatnih stopa.

No, u petak je dolar izgubio sve tjedne dobitke prema košarici valuta, nakon što je objavljeno da je u rujnu broj zaposlenih u SAD-u porastao za samo 194.000, znatno manje nego što se očekivalo i najmanje u posljednjih devet mjeseci.

Premda je oporavak tržišta rada usporen, to nije promijenilo mišljenje analitičara po pitanju smanjenja monetarnih poticaja.

„Mislim da je Fed dao do znanja da mu ne treba fantastično izvješće o zapošljavanju da bi u studenom najavio smanjenje iznosa za kupnju obveznica. Mislim da će se Fed držati zacrtanog puta”, kaže Kathy Lien, direktorica u tvrtki BK Asset Management.

Kretanja na tržištu novca pokazuju da bi prvo povećanje ključnih kamata Feda za 0,25 postotnih bodova moglo uslijediti u studenom ili prosincu iduće godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close