Andrej Grubišić: Tiskanje novca ne znači bogatstvo

Autor: Poslovni.hr , 17. lipanj 2022. u 09:31
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Grubišić govori da, kada očekujemo povećanje kamatnih stopa, očekujemo povlačenje svog silnog tiskanog novca.

U emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog razgovaralo se o ulasku Hrvatske u eurozonu.

Gostovali su posebni ekonomski analitičar Andrej Grubišić, savjetnik premijera Zvonimir Savić te predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

Andrej Grubišić: Tiskanje novca ne znači bogatstvo

Na pitanje je li euro u problemima s obzirom na rastuću inflaciju, ekonomski analitičar Andrej Grubišić rekao je kako je ekonomski nobelovac empirijski dokazao da, ako se uzmu dovoljno velike vremenske serije, inflacija je uvijek monetarni fenomen.

“Mnogi se čude zašto imamo inflaciju kao posljedicu činjenice da je tijekom zadnjih 10 godina u europskoj monetarnoj uniji količina tiskanog novca više nego udvostručena, a novčana masa u Hrvatskoj više nego učetverostručena u odnosu na stvarnu količinu proizvedenih i konzumiranih dobara i usluga”, naglasio je.

“Tiskani novac ne znači bogatstvo i stvarnu ekonomsku aktivnost”

Grubišić govori da, kada očekujemo povećanje kamatnih stopa, očekujemo povlačenje svog silnog tiskanog novca. Pokazalo se da tiskani novac ne znači bogatstvo i stvarnu ekonomsku aktivnost.

“Vlada nema neograničeni arsenal za intervenciju. Sugeriram da se porezi dalje smanjuju. Imali smo smanjenje trošarina, što je izvrsno, ali mi i dalje imamo jednu od najvećih općih stopa PDV-a”, naglasio je.

Komentirajte prvi

New Report

Close