Znanstvenici testiraju novi lijek koji bi mogao stvoriti ‘instant imunitet’ od COVID-19?

Autor: Poslovni.hr , 26. prosinac 2020. u 10:08
Foto: reuters

Ideja je da ga se primjenjuje u dvije doze, koje bi se dale jedna za drugom, osobama koje su bile izložene koronavirusu u posljednjih osam dana.

Otkako je započela pandemija koronavirusa u svijetu, a bolest COVID-19 počela odnositi brojne živote, liječnici se trude pronaći lijek ili kombinaciju lijekova koja bi se mogla pokazati spasonosnom, prenosi Zimo.

Brojni su lijekovi bili isticani kao potencijalno rješenje, no ni jedan se nije pokazao u potpunosti učinkovit. Stoga je grupa britanskih liječnika odlučila testirati novi lijek koji bi mogao spriječiti razvoj bolesti COVID-19 kod osoba koje su zaražene koronavirusom.

Kako kažu, pokaže li se ovaj lijek učinkovitim, mogao bi spasiti brojne živote jer bi se mogao primijeniti kao terapija za osobe koje imaju kronične bolesti, a dolaze u kontakt sa zaraženima koronavirusom.

Ako možemo dokazati da ovaj tretman funkcionira i sprječava da ljudi koji su izloženi virusu razviju COVID-19, to bi bio uzbudljiv dodatak arsenalu oružja koje se razvija u borbi protiv ovog groznog virusa, istaknula je za The Guardian, virologica dr. Catherine Houlihan, koja je voditeljica studije.

Lijek su razvili zaklada University College London Hospitals NHS i AstraZeneca, sastoji od koktela antitijela proizvedenih u laboratoriju. koja bi trebala štiti od COVID-19 između 6 i 12 mjeseci. Tim koji ga trenutno ispituje nada se kako će lijek, ako se pokaže učinkovitim, biti odobren već ovog proljeća. Ideja je da ga se primjenjuje u dvije doze, koje bi se dale jedna za drugom, osobama koje su bile izložene koronavirusu u posljednjih osam dana. To bi moglo biti od presudne važnosti za zaustavljanje epidemija u staračkim i studentskim domovima, ali i bolnicama. Bude li učinkovit kako se znanstvenici i liječnici nadaju, ovaj lijek mogao bi pružiti i prijeko potrebnu zaštitu osobama s kompromitiranim imunitetom koji ne smiju primiti cjepivo ili čije tijelo nije u mogućnosti razviti dovoljnu razinu zaštite nakon cjepvia.

No, prije svega moraju dokazati da je lijek učinkovit, a onda i dobiti odobrenje za njegovu uporabu.

Houlihan ističe kako bi “instant imunitet” koji bi lijek mogao pružiti pacijentima, moglo biti ključno rješenje za obuzdavanje pandemije u periodu između početka cijepljenja i stjecanja “imuniteta krda”. Naime, iako je u Velikoj Britaniji započela kampanja cijepljenja, potrebno je barem mjesec dana od trenutka cijepljenja do stjecanja dovoljne razine imuniteta, da bi se osoba smatrala zaštićenom. U tom periodu, ona i dalje može biti zaražena koronavirusom i razviti bolest.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close