Zemlja koja očekuje najmanji pad BDP-a: Na vrijeme su napravili ono što Hrvatska nije imala hrabrosti

Autor: Poslovni.hr , 30. svibanj 2020. u 10:06
Foto: Getty Images

Europska je komisija ranije ovog mjeseca procijenila da će talijansko i hrvatsko gospodarstvo pasti više od devet posto u 2020. godini.

Jedina zemlja Europske unije čiji BDP nije pao 2009. godine? Poljska. Koja zemlja u EU očekuje najmanji pad u 2020. godini, prema Europskoj komisiji? Opet Poljska. I ne samo to, ova država nije zabilježila pad BDP-a od 1991. godine, što je već samo po sebi povijesni raritet, piše Večernji list.

Kako je moguće da je jedna postkomunistička država toliko otporna na krize, pitaju se ekonomski analitičari diljem Starog kontinenta, a mnogi se odgovori, smatraju hrvatski ekonomisti, mogu pronaći upravo u razlikama između gospodarskog modela Zagreba i Varšave. Jednostavno rečeno, Poljska je na vrijeme napravila ono što Hrvatska nije imala hrabrosti, a prije svega svodi se na brzu tranziciju, dolazak stranog kapitala te pametno iskorištavanje europskih fondova.

Europska je komisija ranije ovog mjeseca procijenila da će talijansko i hrvatsko gospodarstvo pasti više od devet posto u 2020. godini. Njemačka će, smatra EK, pasti 6,5 posto. A Poljska 4,3 posto, najmanje u cijeloj Uniji. Sljedeće, 2021. zemlja će anulirati taj pad pa će BDP porasti četiri posto. I njemački servis Deutsche Welle (DW) zanimala je tajna dobrih poljskih rezultata, zabilježenih i predviđenih, pa su napravili intervju sa zamjenicom poljskog premijera Jadwigom Emilewicz koja je ujedno ministrica razvoja. Gospodarstvo u toj zemlji temelji se na malim i srednjim poduzećima, a u zemlji se proizvodi 85 posto hrane koja se konzumira u Poljskoj, govori vicepremijerka.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Glup clanak. Ostavite Poljake na miru. Mozda makroekonomski imaju dobru statistiku, ali u stvarnosti i dalje su uvjerljivo prva europska nacija po broju emigranata. Dakle, Ne cveta cvece u to preduzece. Tranzicija ok da, tu su odlucniji i postoji jasan drustveni konsenzus bez pokusaja laziranja povijesti kao sto postoji snazan pokusaj uljepsavanja hrvatske povijesti od 45 do 90. Strani kapital je bullshit jer Hrvatska i Zagreb nikad nece biti atraktivni korporacijama kao sto su Poljska i Varsava. Dakle, treba usporediti velicine gospodarstava, okruzenje i zakonsku regulativu. Pametno iskoristavanje europskih fondova uopce ne znam sto bi to trebalo znaciti. Opet treba vidjeti strukturu gospodarstva, duzinu boravka u Uniji itd. Dzaba kritizirati ako se glupo i nevjesto to radi …

New Report

Close