Uvode temeljni dohodak od 462 eura mjesečno, evo tko će na njega imati pravo

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. svibanj 2020. u 09:29
Foto: Getty Images

Program bi trebao obuhvatiti oko 2,3 milijuna građana.

Španjolska vlada usvojila je u petak uredbu o uvođenju temeljnog mjesečnog dohotka od 462 eura za najsiromašnije građane dodatno ugrožene pandemijom koronavirusa.

Pravo na dohodak imat će građani od 23 do 65 godina vrijednost čije imovine ne premašuje 16.614 eura kada se isključe nekretnine i krediti sa sniženim kamatama.

Minimalni prihod povećavat će se s brojem članova obitelji na maksimalno 1.015 eura mjesečno a program će obuhvatiti i poticaje za pronalaženje redovnog posla, kazao je na konferenciji za novinare potpredsjednik vlade Pablo Iglesias.

Prema uredbi usvojenoj na sjednici vlada će isplaćivati mjesečni temeljni dohodak i nadoplaćivati do navedenog iznosa postojeće prihode građanima koji zarađuju manje kako bi svakog mjeseca dobivali barem toliko, pojasnio je Iglesias.

Program bi trebao obuhvatiti oko 2,3 milijuna građana, dodao je. Vlada će za isplatu dohotka izdvajati tri milijarde eura godišnje.

Novom mjerom prosječna će se potrošnja na borbu protiv siromaštva izjednačiti s prosječnih 0,4 posto BDP-a odgovarajućih zemalja Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), objavila je vlada.

Španjolska trenutno za borbu protiv siromaštva izdvaja nešto više od 0,1 posto BDP-a i time se nalazi na dnu europske ljestvice.

“Postići ćemo cilj koji smo si zadali ako ciljanim kućanstvima pomognemo da zauzmu bolje mjesto u društvu”, kazao je na konferenciji za novinare ministar socijalne skrbi Jose Luis Escriva.

Projekt temeljnog dohotka osmislili su premijer Pedro Sanchez i potpredsjednik vlade iz Unidasa Podemosa (UP) Pablo Iglesias prije nekoliko mjeseci a pandemija je po pisanju španjolskih medija ubrzala njegovu realizaciju.

Španjolska s više od 27 tisuća smrtnih slučajeva spada među zemlje koje je epidemija koronvirusa posebno teško pogodila. Vlada je uvela stroge mjere suzbijanja zaraze sredinom ožujka pa je nezaposlenost snažno porasla a gospodarstvu prijeti duboka recesija.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Socijalističke mulja e i laži, koliko će na kraju i koliko ljudi uopće dobiti išta

New Report

Close