Zbog povoljne epidemiološke situacije, ukidaju nošenje zaštitnih maski

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. lipanj 2021. u 13:11
Foto: pixabay

Broj novozaraženih lagano je porastao kako su pravila ublažena, ali ne dramatično i zadnjih nekoliko dana ponovno se smanjio.

Danska je u ponedjeljak ukinula obvezno nošenje maski na gotovo svim javnim mjestima, a njemački ministar zdravstva također zagovara postupno ukidanje maski.

Danska vlada i većina parlamentarnih stranaka dogovorili su se da će ukinuti pravila koja su bila na snazi mjesecima.

Danski građani sada moraju nositi maske samo u javnom prijevozu kada ne sjede.

Obvezno nošenje maski bit će posve ukinuto do 1. rujna.

Restrikcije u Danskoj postupno se ukidaju od proljeća. Otvorena su gotovo sva javna mjesta, osim noćnih klubova, koji će se otvoriti u rujnu.

Broj novozaraženih lagano je porastao kako su pravila ublažena, ali ne dramatično i zadnjih nekoliko dana ponovno se smanjio.

U nedjelju je potvrđeno samo 315 novozaraženih, najmanje od veljače, premda se testiralo manje ljudi neko obično.

Po podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, Danska ima incidenciju od 215 zaraženih na 100.000 stanovnika u zadnja dva tjedna, najviše u Europskom gospodarskom području.

Njemački ministar zdravlja zauzima se također za postupno ukidanje obveze nošenja maski.

Pad broja novozaraženih u Njemačkoj znači da bi se obvezno nošenje maski na javnim mjestima moglo ukinuti, rekao je ministar Jens Spahn u izjavi koju je u ponedjeljak prenio mjesni tisak.

“Trebali bismo tome pristupiti postupno u skladu s padom incidencije”, rekao je. “U početku se može ukinuti obveza nošenja maski na otvorenom”.

Šest mjeseci nakon početka kampanje cijepljenja, gotovo polovica populacije primila je barem jednu dozu. Obje doze primilo je 25,7 posto građana.

U zadnja 24 sata novozaraženih je 549, po podacima Instituta Robert Koch, što je prvi put u više od osam mjeseci da je novozaraženih manje od 1000 u jednom danu.

Komentirajte prvi

New Report

Close