Zabrinuti su zbog brzog širenja virusa: Zahvatio nas je treći val pandemije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. prosinac 2020. u 08:27
Foto: Reuters

Vlada će u utorak razmotriti uvođenje novih ograničenja.

Irska se nalazi u trećem valu pandemije covida-19, kazali su u ponedjeljak visoki irski dužnosnici za zdravstvena pitanja, dodajući da su jako zabrinuti zbog brzog širenja bolesti.

Irska ima najnižu učestalost covida-19 u EU-u nakon što je rano u listopadu privremeno zatvorila trgovine, barove i restorane. Za razliku od većine Europe, u prosincu ih je velikom dijelom ponovno otvorila.

No broj zaraženih zadnjih dana brzo raste. Više od 700 novozaraženih na dan potvrđeno je nekoliko dana zaredom, prvi put od kraja listopada. Time se u samo četiri dana udvostručio petodnevni prosjek zaraženih na 616.

„Ovo je očito brzo ubrzanje incidencije i treći val koji se događa puno, puno brže nakon zadnjeg vala”, rekao je zdravstveni savjetnik vlade Tony Holohan na konferenciji za novinare.

„Doista je važno da ljudi ostanu kod kuće. Situacija se promijenila i mijenja se jako, jako brzo”, rekao je.

Vlada će u utorak razmotriti uvođenje novih ograničenja.

Premijer Micheal Martin rekao je u četvrtak da će vjerojatno zatvoriti restorane i pubove uoči Stare godine te da će ograničiti privatna okupljanja. Irska televizija izvijestila je u ponedjeljak da bi se te mjere moglo uvesti i za Badnjak.

Profesor Philip Nolan rekao je da broj zaraženih raste za najmanje 5 do 7 posto na dan, u svim dobnim skupinama, i da to jako zabrinjava.

Reprodukcijski broj mogao bi iznositi visokih 1,5 ili 1,6, dodao je.

U Ujedinjenom Kraljevstvu pojavio se jako zarazan novi soj virusa zbog čega je puno zemalja privremeno obustavilo prometne veze s tom zemljom, uključujući Irsku.

Dužnosnici ističu da taj soj virusa još nije potvrđen u Irskoj, ali ne mogu isključiti da se pojavio u zemlji.

Komentirajte prvi

New Report

Close