Zabranjuju turističke autobuse u središtu grada, koji je razlog?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. veljača 2023. u 11:32
Foto: Pixabay

Autobusi stvaraju gužve u uskim ulicama i ugrožavaju bicikliste i pješake.

Čak 450 turističkih autobusa svaki dan preplavi uske ulice Amsterdama uz kanale, a mnogi ostavljaju svoje motore upaljenima i ispuštaju plinove dok turisti šetaju pitoresknim starim gradom.

Općinski dužnosnici, u nadi da će učiniti Amsterdam gradom ugodnijim za život usprkos ogromnoj turističkoj privlačnosti poznatih galerija, šetnica uz kanale i legalne marihuane, sada žele spriječiti autobuse da uđu u središte grada.

Od 2024. godine turističkim autobusima više neće biti dopušteno ući u središte Amsterdama, objavili su nizozemski dužnosnici navodeći probleme s prenapučenošću, sigurnošću pješaka i rizikom od oštećenja povijesne gradske infrastrukture.

Turistički autobusi teški 7,5 tona ili više ubuduće će se morati zaustavljati izvan centra, a putnici koji žele ući u grad morat će koristiti javni prijevoz.

Amsterdam već godinama pokušava obuzdati masovni turizam i najavio je dodatne mjere krajem 2022. Prošle godine je oko 18 milijuna posjetitelja provelo barem jednu noć u gradu. Osim toga, u grad dolaze milijuni dnevnih posjetitelja.

Svaki dan u gradsko središte vozi oko 300 do 450 turističkih autobusa, daleko više nego što ovaj ograničeni prostor može podnijeti, priopćila je gradska uprava obrazlažući svoju odluku.

Autobusi stvaraju gužve u uskim ulicama i ugrožavaju bicikliste i pješake. Osim toga, preteški su za mostove i ulice uz kanale, a emitiraju i previše ispušnih plinova dok čekaju putnike s upaljenim motorom.

Službenici će dijeliti posebne dozvole za prijevoz djece, starijih osoba ili osoba s invaliditetom.

U sklopu mjera za smanjivanje broja turista grad je ranije zabranio stanodavcima da iznajmljuju nekretnine u središtu grada na platformama poput Airbnba, a također namjerava obuzdati vođene turističke obilaske kroz četvrt crvenih svjetiljki.

Komentirajte prvi

New Report

Close