Traktori blokirali Njemačku, najavljen megaštrajk. Hrvatica: Treba nam sat vremena za pet kilometara….

Autor: Poslovni.hr , 08. siječanj 2024. u 13:14
Foto: reuters

U Berlinu je u potpunosti blokirana glavna prometnica koja vodi prema Brandenburškim vratima, javlja Reuters.

Njemački poljoprivrednici započeli su u ponedjeljak ujutro cjelotjedne prosvjede u odgovoru na vladin plan postupnog ukidanja potpora u poljoprivredi, u trenutku kada se koalicijska vlada muči dovesti financije u red.

U mrzlo rano jutro, s temperaturama ispod nule, stižu snimke konvoja traktora i kamiona ukrašenih prosvjednim transparentima. Policijska izvješća govore o blokiranim cestama i prilazima autocesta na više lokacija te posljedično tome zastojima u prometu tijekom jutarnje gužve.

U Berlinu je u potpunosti blokirana glavna prometnica koja vodi prema Brandenburškim vratima, javlja Reuters. AFP piše da su blokirani centri velikih gradova poput Berlina, Hamburga, Kölna i Bremena, a u svakom od tih prosvjeda sudjeluje po otprilike 2.000 traktora.

 

Hrvat iz Regensburga kazao je za 24sata da je cijeli grad blokiran, a Hrvatica iz Pforzheima rekla je da joj je do posla trebalo sat vremena, za samo pet kilometara. Dodaje kako je srećom izbjegao zastoj jer mu je posao prije blokade, ali i da podržava ljude koji se bore za bolje sutra.

Poljoprivrednici su obećali da će blokirati glavne prometne i logističke pravce tijekom ovog tjedna, upozoravajući da će zbog ukidanja poreznih olakšica brojni poljoprivrednici propasti.

Čelnik Udruženja njemačkih poljoprivrednika (DBV) zamolio je javnost za razumijevanje.

“Ne želimo izgubiti potporu i solidarnost koju smo primili od velikog dijela stanovništva, no poljoprivrednici neće prihvatiti planirano povećanje poreza za poljoprivredni sektor”, rekao je šef DBV-a Joachim Rukwied za tjednik Stern.

Prošlog mjeseca čelnici trostranačke koalicije kancelara Olafa Scholza predstavili su planove uštede kako bi popunili rupu od 17 milijardi eura u proračunu za 2024. godinu.

Plan je bio smanjiti porezne olakšice za poljoprivredni dizel i ukinuti izuzeća od državnog poreza na poljoprivredna vozila, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo i proteste njemačkih poljoprivrednika koji su s traktorima okupirali Berlin.

No žestoki odgovor poljoprivrednika prošli tjedan natjerao je kancelara Olafa Scholza da najavi odustajanje od prijedloga za ukidanje izuzeća od poreza za poljoprivredna vozila i vozila u šumarstvu te su najavili da će postupno smanjiti porezne olakšice za dizelsko gorivo koje se koristi u poljoprivredi.

Umjesto da se odmah ukinu porezne olakšice za poljoprivredni dizel, potpore bi se ove godine trebale smanjiti za 40 posto te za 30 posto u 2025., a ukinule bi se 2026.

DBV, međutim, poručuje da promjene nisu dovoljne te da će održati svoje planirane prosvjede idućih dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close