Suočili se s nevjerojatnim problemom – ne znaju kamo s milijardama iz europskih kriznih fondova

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. rujan 2020. u 11:46
FOTO: REUTERS/Javier Barbancho/File Photo

“Potrošiti taj novac nije lako”, rekao je drugi vladin izvor. Četiri izvora upućena u upravljanje fondovima rekli su da postoje zabrinutost i nervoza oko toga kako postaviti sustav za preuzimanje tolike količine likvidnosti.

Nakon što je osigurala izdašan dio europskih sredstava za oporavak od koronakrize, Španjolska se suočava s nevjerojatnim problemom, a to je kako iskoristiti sav taj novac, rekli su u ponedjeljak Reutersu vladini izvori.

“Ovo nije kriza novca, već kriza ideja”, rekao je jedan od izvora.

U zemlji koja od 2016. nije uspjela donijeti cjelogodišnji proračun zbog produljene političke paralize, potreba za iznenadnim povlačenjem dodatnog novca je izazov, kazali su izvori.

Španjolska je izuzetno teško pogođena pandemijom. Od Covida-19 oboljelo je više od 640.000 ljudi, najviše među zemljama u zapadnoj Europi, a umrlo je više od 30.000 ljudi. Gospodarstvo je u drugom tromjesečju palo za 18,5 posto.

Kako bi se oporavila, Španjolskoj je bespovratno dano oko 140 milijardi eura iz EU-ova paketa za oporavak od koronavirusa, ukupno vrijednog 750 milijardi eura. To uključuje 43 milijarde eura bespovratnih sredstava samo u sljedeće dvije godine – što je oko osam posto godišnje potrošnje.

“Potrošiti taj novac nije lako”, rekao je drugi vladin izvor.

Četiri izvora upućena u upravljanje fondovima rekli su da postoje zabrinutost i nervoza oko toga kako postaviti sustav za preuzimanje tolike količine likvidnosti.

Drugi izvor s izravnim uvidom u upravljanje fondovima rekao je da su glavni projekti za primanje sredstava već namjenski predviđeni i da će se Španjolska sigurno pridržavati rokova i zahtjeva koje nameće Bruxelles.

Europska komisija preporučila je europskim vladama da novac iz paketa oporavka troše na zelenu energiju, promet i ulaganja u digitalizaciju.

Španjolski premijer Pedro Sanchez, koji se na samitima EU-a u srpnju borio za odobrenje fonda za oporavak, stavio je svoj ured u poziciju nadzora provedbe plana oporavka, a trebala bi biti oformljena i savjetodavna skupina koju čine direktori korporacija, rekao je drugi izvor.

“Trenutni izazov je na koji će se način novac koji stigne u potpunosti iskoristiti. Morat će postojati projekti s velikom apsorpcijom investicija”, rekao je direktor konzultantske tvrtke Red2Red Jose Moises Martin.

Komentirajte prvi

New Report

Close