Smrt od koronavirusa: 90 posto ljudi imalo je neku drugu bolest, a najčešće ove dvije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. travanj 2020. u 09:22
FOTO: REUTERS/Dylan Martinez

Po tim podacima muškarci imaju u odnosu na žene značajno veći rizik od smrti i njihova je smrtnost dvostruko veća.

U devedeset posto slučajeva osobe koje su preminule nakon što su oboljele od covida-19, bolesti uzrokovane koronavirusom, imale su i neku drugu bolest, pokazuju podaci britanskog zdravstvenog sustava.

Najčešće se radilo o postojećoj srčanoj bolesti i demencijama, pokazuju prvi sveobuhvatni statistički podaci o preminulima za Englesku i Wales.

Podaci prikupljeni tijekom ožujka ukazuju na to da su najvećem riziku smrti od covida-19 izložene osobe koje pate od srčanih bolesti, zatim demencija, upala pluća i kronične opstruktivne plućne bolesti.

Ti statistički podaci potvrđuju zaključke liječnika da virus uglavnom nije opasan za zdrave ljude u dobroj fizičkoj formi.

Po tim podacima muškarci imaju u odnosu na žene značajno veći rizik od smrti i njihova je smrtnost dvostruko veća.

Iako je na području Velike Britanije obuhvaćenom statističkom analizom u ožujku zabilježeno 3372 smrti povezane s covidom-19, ta je bolest tek na trećem mjestu uzročnika smrti iza demencije i srčanih bolesti.

Radi se o ekvivalentu od 69 preminulih na 10.000 stanovnika.

Po tim statističkim podacima koronavirus odgovoran je za sedam posto svih smrtnih slučajeva u ožujku u Engelskoj i Walesu, odnosno devet posto svih smrtnih slučajeva među muškarcima i šest posto među ženama.

Stopa smrtnosti od koronavirusa za muškarce bila je 97,5 smrti na 100.000 stanovnika, a za žene 46,6 smrti na isti broj stanovnika.

Kad se tome pridruže slučajevi u kojima se covid-19 spominje u podacima o zdravstvenom stanju umrlih ali uzrok smrti nije poznat, stopa smrtnosti za muškarce porasla je na 113,1 na 100.000  i na 54,1 na 100.000 za žene.

U takvih ukupno 3912 slučajeva, u kojima se spominje covid-19, u 14 posto slučajeva preminuli su bolovali od srčanih ishemijskih bolesti, 14 posto od demencije i Alzheimerove bolesti, 13 posto od kroničnih opstruktivnih bolesti i 11 posto od gripe ili upale pluća.

U skupini do 44 godine u 21 posto slučajeva preminulih nije bilo nikakvih drugih bolesti, u 17 posto osobe su bolovale od gripe ili upale pluća, a u 11 slučajeva radilo se o pretilim osobama.

Stopa smrtnosti rasla je s rastom dobi, kako kod muškaraca, tako i kod žena, a raskorak u smrtnosti po spolu posebno je izražen kod onih starijih od 55 godina.

Stručnjaci ocjenjuju da ti podaci pokazuju da su dob, komorbiditet i muški spol glavni faktori rizika smrti od covida-19.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Jedino u čemu su se do sada svi “svjetski stručnjaci” složili u pogledu kovida 19 je da treba redovito prati ruke. A to se zna već stotine godina. U svemu ostalom se razilaze u mišljenju, čak i po pitanju nošenja maski se ne mogu dogovoriti je li dobro ili nije.

Badava svijetu toliko “stručnjaka” kada je jedan mali virus kojemu se čak ne može izračunati ni kolika mu je smrtnost napravi ovakvu svjetsku pomutnju, strah, gospodarsko propadanje, gubitak posla a uskoro i glad. A toliko se polagalo u znanost i busalo se u prsa kako ona sve rješava.

Najbitnije je da u svijetu ima toliko naoružanja da ga možemo nekoliko puta izbrisati iz postojanja. Mudracima ovoga svijeta je najveći neprijatelj sam čovjek pa proizvode oružje da tamane jedni druge. A ne mogu utamaniti ni kovidić  19 jer su pare i svoje znanstveno vrijeme u međuvremenu potrošili na oružje. Najbolji su primjer u tome SAD-e, okolo tamane druge narode a ne mogu zaštititi ni svoj narod. Glume neku svjetsku silu a beskućnici im spavaju na pločnicima, a zdravstveno osoblje nema ni osnovnu opremu za zaštititi se prilikom rada sa zaraženim pacijentima. Kapitalistički jad!

New Report

Close