Slovenija od danas popušta neke mjere, desetak tisuća radnika sutra počinje raditi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. travanj 2020. u 09:12
Foto: Reuters

Od 554 testiranih u nedjelju samo sedam je bilo pozitivno, objavila je slovenska vlada na Twitteru.

Desetak tisuća radnika u slovenskim tvrtkama, trgovini i uslužnim djelatnostima u utorak ponovo počinje raditi, nakon višetjedne zabrane zbog epidemije koronavirusa.

Od većih tvrtki rad pokreće Gorenje Hisense, proizvođač kućanskih aparata i Adria Mobil, proizvođač kamp-prikolica i kuća za odmor.

Prema vladinoj uredbi, mogu raditi i automehaničari, vulkanizeri, veća gradilišta te trgovine građevinskim materijalom i bijelom tehnikom.

Odgovornost za siguran rad leži na poslodavcima koji ga moraju organizirati prema napucima nacionalnog Instituta za javno zdravlje, upozorila je u ponedjeljak gospodarska komora.

Sindikati su apelirali na zdravstvene vlasti da još jednom preciziraju svoje upute kako bi se osiguralo zdravlje radnika, umjesto da se riskira u korist kapitala.

“Bude li potrebno, pozivamo vladu da privremeno zaustavi sve poslove koji nisu nužni za funkcioniranje države”, kažu sindikalci.

Prema vladinim podacima, broj novih slučajeva zaraze koronavirusom pada.

Od 554 testiranih u nedjelju samo sedam je bilo pozitivno, objavila je vlada na Twitteru.

Ukupno zaraženih je 1212, umrlih 55 i izliječenih 152.

Infektolozi ističu da je broj novih dnevnih zaraza zadnjih dana manji u odnosu na više od 20 koliko ih je bilo početkom travnja, što ukazuje na trend smirivanja epidemije.

Komentirajte prvi

New Report

Close