Planiramo do kraja godine cijepiti sve Europljane: Golem je to izazov, ipak, brzo smo reagirali

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. ožujak 2021. u 15:30
FOTO: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Kašnjenje u dopremi cjepiva za covid-19, čiju nabavu na europskoj razini organizira Komisija, predmet je kritike u mnogim zemljama članicama.

Europska unija bi trebala “do kraja godine” cijepiti sve europske građane, rekao je u četvrtak u Rimu povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton, zadužen za industrijsku proizvodnju cjepiva.

“Situacija s cjepivima je dobra. Golem je to izazov, ipak, brzo smo reagirali”, rekao je Breton na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s talijanskim ministrom za gospodarski razvoj Giancarlom Giorgettijem.

“Čvrsto vjerujem da je Europa kadra brže isporučivati cjepiva i mislim da ćemo do kraja godine moći cijepiti sve europske građane”, istaknuo je.

“Do kraja godine Europa će biti kadra proizvoditi 2 do 3 milijarde doza cjepiva na godinu”, rekao je. “Europa je prvi kontinent u proizvodnji cjepiva, za njom dolaze Sjedinjene Države s dvije milijarde (…) S EU-om i s SAD-om možemo računati na 5 milijarda doza na godinu za čitav svijet”, zaključio je.

Ove izjave dolaze u času kada je talijanski premijer Mario Draghi u srijedu navečer zatražio od predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen da “ubrza” europski odgovor na pandemiju, “napose što se tiče cjepiva”.

Kašnjenje u dopremi cjepiva za covid-19, čiju nabavu na europskoj razini organizira Komisija, predmet je kritike u mnogim zemljama članicama.

Komentirajte prvi

New Report

Close