Osnovat će fond za pomoć velikim i srednjim tvrtkama vrijedan 3 milijarde eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. lipanj 2021. u 15:39
Foto: pixabay

Iako mnoge tvrtke na kraju nisu morale koristiti novac koji su posudile, ministarstvo želi izbjeći val nesolventnosti.

Francuska osniva tri milijarde eura vrijedan fond za potporu srednjim i velikim tvrtkama za izlazak iz krize s koronavirusom, rekao je u utorak francuski ministar financija Bruno Le Maire.

Cilj fonda je pomoći pojedinačno tvrtkama od slučaja do slučaja zajmovima ili injekcijama kapitala, tako da mogu ponovno stati na noge.

Fond se osniva u sklopu niza novih mjera koje uključuju ubrzano restrukturiranje dugova i pomoć kompanijama da dobiju više vremena za vraćanje zaostalih poreza i doprinosa na plaće.

“Cilj nije oslabiti dioničare niti je uloga države da postane glavni dioničar francuskih kompanija. Naš je cilj osigurati prijelaz iz krize kako bi se tvrtke mogle oporaviti”, rekao je Le Maire na konferenciji za novinare.

Dug francuskih kompanija prošle godine porastao je za 230 milijardi eura, što je više od 10 posto bruto domaćeg proizvoda, budući da su masovno uzimale kredite kojima je jamac bila država kako bi se nosile s kolapsom novčanog toka tijekom krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Iako mnoge tvrtke na kraju nisu morale koristiti novac koji su posudile, ministarstvo želi izbjeći val nesolventnosti.

Među ostalim novim mjerama, ministarstvo financija koristi algoritme za podatke o porezima i platnim popisima kako bi otkrilo krhke kompanije i na vrijeme kontaktirao s njima.

Komentirajte prvi

New Report

Close