Novčane kazne za vožnju u pijanom stanju mogu biti ogromne: Ove države EU su najrigoroznije

Autor: Poslovni.hr , 23. ožujak 2021. u 11:32
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Sve navedene kazne odnose se na pijane vozače koji nisu skrivili nezgodu.

Dozvoljena količina alkohola u organizmu vozača varira od jedne europske države do druge, no većina ih je limit postavila na 0,5 promila. Također, većina ih zakonodavno razlikuje ‘običnog’ vozača od profesionalnog i vozača-početnika. I, također, većina ih strogo kažnjava vozače koji voze pijani, a pogotovo one koji pijani skrive težu prometnu nesreću. Primjerice, u Njemačkoj se kazne za vožnju pod utjecajem alkohola kreću od 500 do 1500 eura, piše Večernji list.

Vozači koji na Malti voze nakon što su popili više no što su smjeli bez dozvole će ostati na šest do 12 mjeseci, a suočit će se i s kaznom od 1200 do 2329 eura. Također, riskiraju tri do šest mjeseci zatvorske kazne. U Portugalu kazne kreću od 250 eura, što je kategorija koja seže do 1250 eura, a namijenjena je vozačima koji voze s 0,5-0,8 promila u organiznu.

Od 500 do 2500 eura kazne čeka vozače s 0,8 do 1,2 promila, a onima pijanijima od toga (još) strožu kaznu treba odrediti sudac, sukladno razini alkoholiziranosti. Sve navedene kazne odnose se na pijane vozače koji nisu skrivili nezgodu.

Obični vozači s maksimalnih 0,5 promila alkohola u organizmu za upravljač automobila, osim u Hrvatskoj, smiju sjesti i u Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Cipru, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Irskoj, Italiji, Latviji, Luksemburgu, Malti, Nizozemskoj, Portugalu, Sloveniji, Španjolskoj i Švicarskoj. Granicu je na 0,4 spustila Litva, a na 0,2 dozvoljena promila su Estonija, Norveška, Poljska i Švedska. Češka, Mađarska, Rumunjska i Slovačka uopće ne toleriraju alkohol za volanom, odnosno kod njih je dozvoljeno voziti s 0,0 promila alkohola u organizmu.

S druge strane palete je Velika Britanija, u kojoj svi – i obični vozači i profesionalci i početnici – smiju voziti s do 0,8 promila alkohola u organizmu.

Novčane kazne za vožnju pod utjecajem alkohola u Hrvatskoj sežu do 20.000 kuna, koliki je maksimum predviđen za vozače s preko 1,5 promila u organizmu ili pod utjecajem droga ili lijekova, kao i za one koji odbiju alkotest. Alternativa kazni od 10 do 20 tisuća za vozače pod utjecajem droge ili lijekova je zatvorska kazna u trajanju do 60 dana, onako kako to vidi zakon.

Nažalost, zatvor često ne vide ni oni koji pod utjecajem skrive prometnu nesreću. Vožnja pod utjecajem od 1 do 1,5 promila alkohola po našem zakonu podrazumijeva kaznu od 5000 do 15.000 kuna, a za 0,5 do 1 promila predviđeno je tri do pet tisuća kuna kazne.

Komentirajte prvi

New Report

Close