Njemački promet paraliziran, vrhunac drugog kruga štrajkova

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. ožujak 2024. u 08:34
Foto: Reuters

Javni prijevoz u desetak njemačkih gradova u petak navečer i dalje je bio paralizan, na vrhuncu drugog kruga štrajkova sindikata Verdi.

Autobusi, podzemna željeznica i tramvaji u više od 70 gradova i ruralnim sredinama širom zemlje stajali su ili je njihovo prometovanje bilo jako poremećeno zbog štrajkova, koji su u mnogim područjima počeli u četvrtak. 

Štrajkovi u Berlinu završili su u 14 sati, ali bi u mnogim drugim saveznim zemljama mogli potrajati do ranih jutarnjih sati u subotu.

Protestni pokret za klimu Petkom za budućnost izrazio je u petak potporu štrajkovima i pozvao na nacionalne prosvjede za borbu protiv klimatskih promjena, uključujući veće investicije u javni prijevoz.

Verdi traži da agencije za javni prijevoz poboljšaju uvjete rada za svoje radnike širom zemlje.

Kvalificirani vozači autobusa osobito manjkaju u mnogim njemačkim agencijama za javni prijevoz. Radnici traže i bolje plaće u nekim njemačkim saveznim pokrajinama.

“Jako smo zadovoljni”, rekao je glasnogovornik Verdija za autobusni i željeznički prijevoz, Andreas Schackert, za dpa u petak poslijepodne.

Istaknuo je da su zajednički prosvjedi s pokretom Petkom za budućnost također bili uspješni. 

“Djelovali smo zajedno u mnogim gradovima i pokazali da nije riječ samo o maloj interesnoj skupini radnika koji se bore za svoje sinekure, nego da trebamo atraktivne uvjete rada za pouzdan i atraktivan javni prijevoz”, rekao je.

Ne zna se treba li očekivati nove štrajkove u javnom prijevozu u skoroj budućnosti jer bi pregovori uskoro trebali biti nastavljeni. 

Komentirajte prvi

New Report

Close