Bombastična presuda: Fond vrijedan 200 milijardi eura neustavan?

Autor: Ana Blašković , 22. studeni 2023. u 05:22
foto: unsplash

Pravilo kočnice duga može se iznimno zaobići, a obustavljeno je kada je izbio koronavirus.

Fond vrijedan 200 milijardi eura, koji je prošle godine uspostavila njemačka vlada da zaštiti potrošače od udar viših cijena energenata, mogao bi biti proglašen neustavnim nakon bombastične presude najvišeg suda u zemlji.

Robert Habeck, ministar gospodarstva i zamjenik kancelara, rekao je da bi prošlotjedna presuda ustavnog suda mogla utjecati na Fond za ekonomsku stabilizaciju (WSF). Premda pravorijek nije izravno spomenuo WSF, Habeckove primjedbe odražavaju zabrinutost u vladinim krugovima da će presuda protiv proračunskog trika na koji se koalicijska vlada oslanjala kako bi zaobišla njemačka fiskalna pravila imati implikacije na ostale aspekte državne potrošnje, piše Reuters.

Koalicijska vlada nastojala je izbjeći prekoračenje ustavom utvrđene “kočnice duga”, koja ograničava proračunske deficite na 0,35 posto bruto domaćeg proizvoda, preraspodjelom hitnih sredstava obećanih tijekom pandemije u druge svrhe. Pravilo kočnice duga može se iznimno zaobići, a obustavljeno je kada je izbio koronavirus.

Ustavni sud presudio je prošlog tjedna da je potez vlade da dodijeli 60 milijardi eura fondu za klimu i transformaciju, koji financira vodeće projekte za borbu protiv klimatskih promjena i modernizaciju njemačkog gospodarstva, bio nezakonit.

Iznos od 60 milijardi eura, predviđen za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije, ostao je nepotrošen. WSF je uspostavljen u pandemiji za pomoć tvrtkama, poput Lufthanse, da prežive karantene i druga ograničenja tijekom korona krize.

Nakon invazije Rusije na Ukrajinu i prekida dovoda plina u Europu, fond je prenamijenjen za pomoć tvrtkama i potrošačima. Novac se koristio za podmirivanje razlike između limitiranih cijena za kućanstva na 40 centi po kilovatsatu, a plina na 12 centi/kWh, te tržišnih cijena.

Habeckovo ministarstvo navodi da je dosad iz WSF-a isplaćeno 31,2 milijarde eura za pomoć potrošačima s računima za energiju, uključujući 11,2 milijarde eura za subvencije plina te 11,6 milijardi eura subvencije električne energije. Jedno od rješenja o kojem se raspravlja je retroaktivno proglašenje izvanrednog stanja koje bi omogućilo suspenzija kočnice duga za ovu godinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close