Njemačka zabranila rad na određeno u jednoj industrijskoj grani: Poslodavci se bune i trpe ogromne gubitke

Autor: Poslovni.hr , 13. svibanj 2024. u 13:32
foto: pixabay

Boje se da će se kupci onda okrenuti jeftinijim proizvodima iz inozemstva, čiji je tržišni udio već porastao za 20 posto u posljednje tri godine.

Uoči Europskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj ugrožena je sezona roštiljanja. Baš sada novi zakon donosi velike promjene u tamošnjoj mesnoj industriji – nema više radnika na određeno, što znači da nema više ni povećanja radne snage kada je to potrebno.

Od travnja njemački proizvođači mesa ne smiju zapošljavati honorarce, nalaže novi zakon koji bi trebao osigurati prava radnika u mesnoj industriji. I dok su sindikati zadovoljni, poduzeća negoduju, piše tportal.

Tvrtke pokušavaju spriječiti najgore zapošljavanjem radnika s ugovorom na neodređeno, ali trpe ogromne gubitke. Proizvođači strahuju da će doći do tolikog povećanja troškova da će se na koncu morati povećati i cijena krajnjih proizvoda.

Boje se da će se kupci onda okrenuti jeftinijim proizvodima iz inozemstva, čiji je tržišni udio već porastao za 20 posto u posljednje tri godine.

S druge strane mnogi smatraju bi se rad u mesnoj industriji trebao regulirati po uzoru na ugostiteljstvo. ‘Zaposlenici u restoranima sad imaju puno sigurnije radne uvjete. Znaju točno koliko rade, što rade i kad rade’, kazao je Thomas Bernhard iz sindikata ugostitelja za Tagesschau, dodavši da je zaposlenicima najvažnije da ih se ne iskorištava i da ne budu premalo plaćeni za posao koji obavljaju.

Mesnu industriju jako je uzdrmala pandemija covida. Više od tisuću radnika u klaonicama zarazilo se virusom radeći u vrlo skučenim prostorijama, zbog čega su morali biti izolirani. Već je bilo dosta pritužbi na loše radne uvjete u ovoj industriji, a sad su se političari odlučili na rigorozne mjere.

Klaonice ne smiju zapošljavati honorarce od 2021., a sad je došao red i na proizvođače mesa.

‘To definitivno jako pogađa tvrtke koje proizvode sezonske proizvode. Tu se neke rupe više neće moći pokriti. A sve će se to preliti na postojeću radnu snagu i ona će morati prekovremeno raditi. Niti ćete im moći dati slobodno ako žele nešto raditi s obitelji’, objašnjava Horst Koller iz Udruženja proizvođača kobasica i šunke.

Komentirajte prvi

New Report

Close