Njemačka postavila policiju na granice: Evo gdje su već počele stroge granične kontrole

Autor: Poslovni.hr , 18. listopad 2023. u 11:18
Foto: Reuters

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, policija je od početka siječnja do početka listopada otkrila oko 98.000 neovlaštenih ulazaka u Njemačku.

Počele su granične kontrole njemačkim saveznim zemljama Brandenburgu i Saskoj, javljaju njemački mediji.

Njemačka policija započela je stroge kontrole na granicama na istoku Njemačke. U Brandenburgu su vozila provjeravana na granici s Poljskom. Kontrole su bile i u Saskoj, na granici s Češkom, prenosi Fenix-magazin.

Odmah nakon što je ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser (SPD) donijela odluku, policija je započela stacionarne granične kontrole na njemačkim granicama na istoku.

U Brandenburgu su kontrole počele u nekoliko mjesta, rekla je glasnogovornice berlinske policije za dpa.

Službenici policije kontrolirali su vozila na granici na gradskom mostu u Frankfurtu (Oder).

Provjere su bile i u Saskoj, koja graniči s Poljskom i Češkom, rekao je glasnogovornik policije.

U večernjim satima je, između ostalih, kontrola vršena na autocesti A 17 (Prag-Dresden). Ubrzo nakon početka provjere u Bad Gottleubi, policajci su uhvatili krijumčara, izvijestio je glasnogovornik savezne policije. Riječ je o Sirijcu za kojeg se navodi da je u Njemačku pokušao dovesti sedam svojih sunarodnjaka.

“Napeta situacija”

“Moramo učiniti sve što možemo kako bismo suzbili ilegalno krijumčarenje. Trenutna situacija je neprihvatljiva”, rekao je prvi čovjek Brandenburga.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, policija je od početka siječnja do početka listopada otkrila oko 98.000 neovlaštenih ulazaka u Njemačku.

Faeser je prije nekoliko dana najavila pojačane kontrole u blizini istočne granice, no odbacila je ideje o prijedlogu za podnošenjem azil odmah na granici.

Do sada je ministrica Europskoj komisiji najavila stacionarne kontrole na granicama s Poljskom, Češkom i Švicarskom. Kako je priopćilo Ministarstvo, privremene kontrole izravno na granici s Austrijom, koje se provode od jeseni 2015., produžuju se za dodatnih šest mjeseci.

Granične kontrole bi mogle potrajati

Faeser je potez opravdala ograničavanjem neregularnih migracija. Riječ je također o “još snažnijoj borbi protiv krijumčarenja”, navodi se u priopćenju.

U sigurnosnim se krugovima, pak, očekuje kako će kontrole na granicama trajati duže vremena.

Od početka siječnja do kraja rujna 233.744 osobe podnijele su prvi zahtjev za azil u Njemačkoj, oko 73 posto više nego u prethodnom razdoblju prethodne godine.

Mnoge općine su na rubu kada je riječ o smještaju, skrbi i integraciji izbjeglica – i zato što je više od milijun ratnih izbjeglica iz Ukrajine došlo u Njemačku od početka rata u veljači 2022. Ukrajinske izbjeglice ne moraju podnijeti zahtjev za azil u Njemačkoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close