Nakon Njemačke, novi šok stiže iz Britanije – ovo su 4 stvari koje hrvatski turizam mora poduzeti

Autor: Marija Crnjak , 23. ožujak 2021. u 13:58
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Velika Britanij odlučila je uvesti drastične kazne za sve one koji otputuju u inozemstvo bez valjanog razloga.

Ni tjedan dana nakon što je Europska komisija predložila Zeleni certifikat, sustav takozvanih covid putovnica koji bi ove sezone trebale olakšati putovanja unutar Unije, pristižu vijesti o zabranama putovanja iz kojih proizlazi da se Hrvatska nekom pristojnom turističkom prometu ne može nadati prije srpnja. To na prvu nije neko iznenađenje, nismo ni očekivali značajnu realizaciju predsezone, no sentiment koji se pojačava političkim odlukama pojedinih zemalja mogao bi značajno utjecati na odluke o putovanju i za ljetnu sezonu, upozoravaju iz turističkog sektora koji napeto prati situaciju.

Najnoviji šok za turistički sektor dolazi iz Velike Britanije, koja je odlučila uvesti drastične kazne za sve one koji otputuju u inozemstvo bez valjanog razloga. O ovom prijedlogu Vlade, prema kojem bi svaki turist bio kažnjen s 5000 funti, u četvrtak će glasati Parlament, a nekoliko je opcija koje su u igri.

Trenutno je dobar dio UK u lockdownu, a prema trenutnom planu ublažavanja mjera definiran je 17. svibnja kao najraniji datum kad bi njihovi građani smjeli putovati. Na preispitivanje takve odluke Britance je navela najnovija situacija sa širenjem virusa na kontinentu Europe, prije svega afričkog soja virusa u Francuskoj. Opcija je da se putovanja otvore ako ne u svibnju, onda početkom srpnja, do kad bi se velik dio njihovih građana trebao cijepiti. Druga opcija je da otvaraju koridore prema pojedinim zemljama ili regijama. Više bi se trebalo znati 12. travnja, kad se očekuje izvješće Vladinog ureda za putovanja. Drugim riječima, Dubrovnik vrlo vjerojatno može zaboraviti na britanske goste na koje je možda računao u lipnju, a i pitanje je kako će prijetnje novčanim kaznama općenito utjecati na volju za rezervacijama ljetnih aranžmana na Mediteranu. Poznato je da je nakon najava otvaranja tržišta za svibanj naglo porastao buking s britanskog tržišta, a sastanak s britanskim veleposlanikom Andrewom Dalgleishem s ciljem što boljeg turističkog prometa održala je i ministrica turizma Nikolina Brnjac.

Druga velika briga trenutno nam je Njemačka, hrvatsko najizdašnije tržište. Kako smo jučer objavili, iz ureda njemačke kancelarke Angele Merkel, poznate po krutim stavovima o mjerama u pandemiji, dolazi nacrt prijedloga prema kojem bi svi putnici po povratku iz inozemstva morali u karantenu, a uvela bi im se i obaveza testiranja, bez obzira na situaciju s koronavirusom u zemlji-odredištu. Upravo izbjegavanje takve prakse zemalja članica bio je cilj uvođenja takozvanih covid putovnica, no i ovaj primjer pokazuje kako će to biti izazovan posao.

Iz turističkog sektora smatraju da Hrvatska ipak može odraditi dobru sezonu ako će na vrijeme poduzeti ova četiri koraka. Neki od tih koraka već se poduzimaju. Prvo, turistički sektor treba biti prioritetan u programu cijepljenja kako bi se do ljeta procijepila većina zaposlenih, te poslala vrlo jasna poruka prema svim tržištima.

“Drugo, potrebno je uvesti testiranja na što više punktova, uključujući i turističke objekte, kako bi svi gosti koji to moraju odradili testiranje 48 sati prije odjave. Treća je mogućnost da se gostima pruži besplatno testiranje, te da se ono subvencionira od strane države. Četvrta i ne najmanje važna stvar je uvođenje covid redara u destinacije koji će brinuti o tome da se poštuju sve propisane mjere. Oni moraju biti viđeni od strane inspekcija i inozemnih predstavnika medija”, smatra naš sugovornik.

Iz Ministarstva turizma kažu da pozorno prate epidemiološku situaciju na našim emitivnim tržištima te su upoznati s informacijom kako je UK trenutno zatvorena za sva putovanja koja nisu neophodna.

“Vlada RH redovito koordinira stavove vezano uz uvjete prelaska granice, imajući u vidu epidemiološku situaciju u RH, kao i na emitivnim tržištima, odnosno zemljama u okruženju. U ovom trenu granice RH su otvorene i za ulazak u RH je potreban negativni PCR test. Započeli smo i dijalog o načinima putovanja i protokolima prelaska granice za turiste iz Europske unije i trećih zemalja te se nadamo da ćemo uskoro postići dogovor kojim ćemo olakšati putovanja turistima iz trećih zemalja. Raduje nas činjenica kako je destinacija Hrvatske i dalje u Ujedinjenoj Kraljevini percipirana kao visokokvalitetna, poželjna i sigurna. Otvoren je dijalog s britanskom stranom oko modaliteta olakšavanja putovanja između Republike Hrvatske i Ujedinjene Kraljevine. Hrvatska će za britanske turiste biti otvorena čim oni budu u mogućnosti putovati.

 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kako će zapravo domaće stanovništvo biti zaštićeno od novih sojeva virusa iz Britanije? Nikako.

 

New Report

Close