Moguća je nestašica jedne vrste goriva

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. rujan 2022. u 07:36
Foto: Ivan Skrinjar/PIXSELL

Nizozemska vlada nije izradila plan za slučaj krize u opskrbi naftom i dizelom, ključnim gorivom za gospodarstvo, upozorio je u četvrtak revizor u izvješću o strateškim rezervama.

Vlada očekuje probleme na tržištu dizela nakon 5. prosinca kada će na snagu stupiti embargo EU-a na uvoz ruske nafte brodovima, primjećuju revizori u izvješću..

“Zbog sankcija koje će biti uvedene Rusiji moguća je nestašica dizela”, stoji u sažetku izvješća, uz napomenu da “trenutno ne postoji nacionalni krizni plan za naftu, nalik onima za plin i struju”.

Dizel je pogonsko gorivo za ključne elemente gospodarstva, poput kamiona koji dostavljaju namirnice, a nije jasno koji bi korisnici trebali imati prioritet u slučaju fizičke nestašice, objašnjavaju revizori.

Cilj je izvješća snimka stanja, a ne kritika vladine politike, ističe glasnogovornica revizora.

U odgovoru na izvješće, ministar energetike Rob Jetten rekao je da je njegovo ministarstvo počelo sastavljati krizni plan za naftu, naglasivši da pojedinačni akteri i organizacije u sektoru već znaju “proceduru”.

Ruska nafta činila je prošle godine oko 35 posto nizozemskog uvoza energenata i velike rafinerije u Rotterdamu opremljene su za preradu teške ruske nafte u dizel.

Rezerve nafte u agenciji za zalihe derivata COVA pokrivaju otprilike 90 dana potrošnje, u skladu s međunarodnim obavezama Nizozemske.

Vlada je ove godine u dva navrata posegnula u rezerve, ali to nije dugoročno rješenje.

“Veliko je pitanje, prema COVA-i i ministarstvu gospodarstva, hoće li nizozemske rafinerije moći nabaviti dovoljno teške sirove nafte za podmirivanje potražnje za dizelom u kontinentalnoj Europi” nakon 5. prosinca, upozoravaju revizori.

Komentirajte prvi

New Report

Close