Milijarda eura malim tvrtkama: Hrvatska u krugu sedam zemalja koje dobivaju značajan financijski poticaj

Autor: Jadranka Dozan , 11. svibanj 2023. u 12:02
Foto: Reuters

Putem dva jamstva od 370 milijuna eura Europski investicijski fond omogućit će UniCredit Grupi financiranje u sedam zemalja, uključujući i Hrvatsku.

Za mala i srednja poduzeća stiže još jedan izvor poticanja ulaganja u području održivosti, inovacija, digitalizacije, kulture, kreativnosti, obrazovanja i društvenih ulaganja.

Putem dva jamstva vrijedna oko 370 milijuna eura Europski investicijski fond (EIF) omogućit će UniCredit Grupi financiranje približno milijardu eura ulaganja malih poduzeća u sedam zemalja Srednje i istočne Europe. To uključuje i Hrvatsku u kojoj je UniCredit vlasnik najveće banke, Zagrebačke.

Prioritetne politike
Povodom potpisivanja sporazuma o suradnji između EIF-a i UniCredita rečeno je kako se očekuje da će do 2500 malih poduzeća te malih poduzeća srednje tržišne kapitalizacije u tim zemljama imati koristi u vidu olakšanog pristupa financiranju.

Europski povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni/Reuters

Jamstva EIF-a ugovorena su uz potporu InvestEU programa Europske unije za dugoročno financiranje koji podupire održivo ulaganje, inovacije i stvaranje novih radnih mjesta u Europi, a cilj tog programa je mobilizirati ukupno najmanje 372 milijarde eura ulaganja za prioritete politike Unije do 2027. godine.

Sredstva će u prvom redu biti namijenjena ulaganjima koja pridonose zelenoj i digitalnoj tranziciji, ali i jačanju kulturnog, obrazovnog i društvenog sektora. U sklopu UniCreditove strategije zelenog kreditiranja krediti će se odobravati i za vlastita ulaganja u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost u stambenim zgradama, kao i za promicanje razvoja održive mobilnosti.

Predsjednica EIF-a Gelsomina Vigliotti kaže kako je odlična suradnja između Grupe Europske investicijske banke (dio koje je EIF) i UniCredit Grupe ključna za dopiranje do što većeg broja malih poduzeća diljem srednje i istočne Europe podupirući ih u ulaganjima u održiviju i inovativniju budućnost.

“Ovaj poduhvat još jednom pokazuje predanost EIF-a u olakšanju pristupa financiranju za 23 milijuna europskih malih i srednjih poduzeća, čiji broj predstavlja 99 posto svih poduzeća, a u pogledu zapošljavanja osiguravaju oko tri četvrtine svih radnih mjesta u EU-u”, istaknula je.

U posljednjih deset godina suradnja UCI-a s Grupom EIB-a omogućila je olakšani pristup financiranju za više od 12.000 malih i srednjih poduzeća u regiji SIE, naglasio je izvršni direktor UniCredita Andrea Orcel.

Isto tako, podcrtao je da je u strateškom partnerstvu s EIF-om i Grupom EIB-a ta talijanska bankarska grupacija primila najveću regionalnu alokaciju jamstvenog kapaciteta fonda InvestEU. Uz ostalo, to odražava i njezinu čvrstu prisutnost i lokalne mreže u regiji.

12

tisuća malih tvrtki dobilo je u zadnjih 10 godina olakšani pristup financiranju

Ključan instrument
Paolo Gentiloni, povjerenik Europske komisije za ekonomiju, rekao je pak kako je InvestEU ključan instrument u potpori malim i srednjim poduzećima i malim poduzećima srednje tržišne kapitalizacije diljem Europe koji im pomaže da ubrzaju svoj prijelaz na zelenije i digitalnije gospodarstvo, dio čega su, primjerice, i ulaganja u energetsku učinkovitost stambenih zgrada. “Ponosni smo jer pružamo potrebnu podršku poduzećima u ovim zemljama kako bi postigli te ciljeve i stvorili nova radna mjesta”, prigodno je poručio.

U svrhu mobiliziranja privatnih ulaganja za prioritete politike EU-a poput zelenog plana i digitalne tranzicije program InvestEU povezuje brojne financijske instrumente EU-a koji su trenutno dostupni za potporu ulaganjima, čineći financiranje investicijskih projekata u Uniji jednostavnijim, učinkovitijim i fleksibilnijim.

Program se sastoji od tri komponente (fond InvestEU, savjetodavni centar InvestEU i portal InvestEU), pri čemu se Fond InvestEU provodi pomoću financijskih partnera koji ulažu u projekte koristeći proračunsko jamstvo EU od 26,2 milijarde eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close