Merkel testovima i karantenom namjerila spriječiti Nijemce da putuju, krenula je pobuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. ožujak 2021. u 14:13
FOTO: REUTERS

DRV i BDL nagađaju da bi prijedlog trebao odvratiti građane od putovanja za uskršnje blagdane, posebno na španjolski otok Mallorcu, popularno odredište njemačkih putnika.

Njemački sektor putovanja pokrenuo je u ponedjeljak kampanju protiv prijedloga vlade da se karantena uvede za sve putnike koji se vraćaju iz inozemstva.

Ured kancelarke Angele Merkel izradio je nacrt prijedloga prema kojem bi svi putnici po povratku iz inozemstva morali u karantenu, a uvela bi im se i obaveza testiranja, bez obzira na situaciju s koronavirusom u zemlji-odredištu.

Prijedlog je pripremljen za sastanak kancelarke i 16 premijera saveznih zemalja na kojem će se razgovarati o koronakrizi. Nosi oznaku “potrebno razmatranje”, budući da su putne agencije i avioprijevoznici teško pogođeni pandemijom.

Sektori su odmah reagirali.

Vladina odluka o karanteni bila bi pretjerana i neučinkovita i preopteretila bi zdravstvo, ustvrdili su u otvorenom pismu Njemačka udruga putničkih agencija (DRV) i Savez njemačkog sektora zračnog prometa (BDL).

DRV i BDL nagađaju da bi prijedlog trebao odvratiti građane od putovanja za uskršnje blagdane, posebno na španjolski otok Mallorcu, popularno odredište njemačkih putnika.

Trenutno u karantenu ne moraju oni njemački građani koji se vraćaju iz odredišta s manje od 50 slučajeva zaraze na 100 tisuća stanovnika tijekom jednog tjedna.

DRV i BDL ističu da je stopa zaraze na Mallorci trenutno vrlo niska, s manje od 20 slučajeva zaraze na 100 tisuća stanovnika tijekom tjedan dana, podsjećajući da su lokalne vlasti uvele stroge propise.

To znači da povratnici u Njemačku ne predstavljaju povećani rizik, tvrde predsjednik DRV-a Norbert Fiebig i predsjednik BDL-a Peter Gerber.

Komentirajte prvi

New Report

Close