Mađarska 1. rujna zatvara granice za strance

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. kolovoz 2020. u 10:59
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Mađarska je u petak izvijestila o 132 nove zaraze, što je najveći dnevni rekord od vrhunca pandemije.

Mađarska zatvara svoje granice za strance 1. rujna, a Mađari koji se vraćaju iz inozemstva morat će u samoizolaciju, rekao je u petak šef kabineta premijera Viktora Orbana.

Mađari će moći izaći iz 14-odnevne samoizolacije samo ako budu imali dva negativna testa na covid-19, rekao je Gergely Gulyas.

Izuzeci od zabrane ulaska odnose se na prolaz vojnih konvoja, humanitarnih djelatnika te na poslovna i diplomatska putovanja.

“Povećao se broj zaraza i većina ih potječe iz inozemstva”, rekao je Gulyas na konferenciji za medije.

Kaže da su restrikcije potrebne zbog početka školske godine sljedeći tjedan te radi zaštite ljudi i gospodarstva.

Mađarska je u petak izvijestila o 132 nove zaraze, što je najveći dnevni rekord od vrhunca pandemije. Zemlja ukupno bilježi 5511 zaraženih i 614 mrtvih.

Nacionalist Orban, koji je desetljeće na vlasti, suočava se s najvećim izazovima u svojoj vladavini. Mađarsko gospodarstvo palo je za 13.6 posto u drugom kvartalu ove godine.

Mađarska je počela popuštati restrikcije u svibnju. “Ne bismo voljeli ponovno uvesti mjere zatvaranja”, rekao je Gulyas.

Budimpešta bi u rujnu trebala biti domaćin utakmice Superkupa između europskog prvaka Bayerna i osvajača Europske lige Seville.

Sve utakmice završnih faza tih natjecanja igrane su bez publike, ali je UEFA odlučila da se smije popuniti do 30 posto kapaciteta Puskas Arene u koju stane 67.215 navijača.

Mađarske vlasti razmatraju mjere pod kojima bi navijači mogli biti na utakmici.

Gulyas je rekao da UEFA planira dopustiti dolazak na stadion 3000 navijača Bayerna i Seville. Jedna od mogućnosti koja se razmatra je da navijači imaju dva negativna testa na covid-19 u zračnoj luci, da ih se nakon toga preveze na stadion i poslije utakmice vrati u zračnu luku.

Gulyas kaže da vlada još nije donijela odluku o mjerama te da o njima pregovara i s UEFA-om.

Komentirajte prvi

New Report

Close