Koronavirus se u Italiji pojavio puno ranije nego što se mislilo, čak prije pojave u Kini?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. studeni 2020. u 11:30
Foto: Reuters

Talijanski istraživači u ožujku su Reutersu rekli da su upozorili na veći broji slučajeva teške upale pluća i gripe u Lombardiji u posljednjem tromjesečju 2019. godine

Novi koronavirus cirkulirao je Italijom od rujna 2019. godine, pokazala je studija milanskoga Nacionalnog instituta za rak (INT), što upućuje na to da se covid-19 mogao proširiti izvan Kine i ranije nego što se prvobitno pretpostavljalo.

Svjetska zdravstvena organizacija izvijestila je da su novi koronavirus i covid-19, respiratorna bolest koju uzrokuje, bili nepoznati prije nego što je u prosincu prvi put uočena epidemija u Wuhanu u središnjoj Kini.

Prvi talijanski pacijent zaražen koronavirusom evidentiran je 21. veljače u gradiću blizu Milana, u sjevernoj regiji Lombardiji, koja bila najteže pogođena pandemijom.

No saznanja talijanskih znanstvenika, objavljena u INT-ovu znanstvenom časopisu Tumori Journal, upućuju na to da je 11,6 posto od 959 zdravih dobrovoljaca koji su se uključili u probirni test raka pluća između rujna 2019. i ožujka 2020. razvilo antitijela na koronavirus puno prije veljače.

Dodatno testiranje antitijela na SARS-CoV-2 provelo je Sveučilište u Sieni u sklopu istog istraživanja pod nazivom “Neočekivano otkriće antitijela na SARS-CoV-2 u predpandemijskom razdoblju u Italiji”.

Ustanovilo se da su četiri slučaja iz prvog tjedna listopada također bila pozitivna na antitijela koja neutraliziraju virus, što znači da su se pacijenti zarazili još u rujnu, rekao je za Reuters koautor studije, Giovanni Apolone.

“A ovo je glavno otkriće: osobe bez simptoma ne samo da su bile pozitivne nakon seroloških testiranja, nego su imale i antitijela koja su mogla ubiti virus”, rekao je Apolone, dodajući kako “to znači da novi koronavirus može dugo cirkulirati među stanovništvom i to s niskom stopom smrtnosti, ali ne zato što nestaje, već da bi u dogledno vrijeme ‘buknuo’ ponovno”.

Talijanski istraživači u ožujku su Reutersu rekli da su upozorili na veći broji slučajeva teške upale pluća i gripe u Lombardiji u posljednjem tromjesečju 2019. godine, što znači da je novi koronavirus tim područjem mogao cirkulirati i ranije nego što se prvobitno pretpostavljalo.

Komentirajte prvi

New Report

Close