Kako spasiti ljeto u Europi: Članice Europske unije imat će crvene i zelene koronazone

Autor: Poslovni.hr , 13. svibanj 2020. u 09:28
Foto: Getty Images

Zelena boja značila bi da je virus pod kontrolom, a crvena da nije.

Moramo učiniti sve što možemo da spasimo ljeto u Europi – ta se tvrdnja čuje sve češće u Bruxellesu i na videokonferencijama na daljinu organiziranima u raznim institucijama EU, a Europska komisija danas će usvojiti paket koji sadrži smjernice državama članicama o tome kako bi mogle koordinirati turističku sezonu u doba koronavirusa, piše Večernji list.

Detalji Komisijina prijedloga nisu poznati, ali može se nagađati da će ići u smjeru koji su javno predložili profesori Miquel Oliu-Barton i Bary Pradelski sa sveučilišta Oxford i Université Paris-Dauphine: njihov je prijedlog da se različite regije unutar država članica označavaju zelenom ili crvenom bojom, ovisno o tome koliko je u pojedinoj od njih povoljna epidemiološka situacija, te da se omogući turistima da slobodno putuju između zelenih područja.

Zelena boja značila bi da je virus pod kontrolom, a crvena da nije, no da bi takav sustav funkcionirao, potreban je visok stupanj koordinacije epidemioloških mjera poput socijalnog distanciranja, testiranja i praćenja kontakata novozaraženih.

Terezija Gras, državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova RH, jučer je pred Odborom za građanske slobode Europskog parlamenta rekla da bi trenutna ograničenja prelazaka granica unutar EU najprije trebalo olakšati za one koji putuju između područja sa sličnom epidemiološkom situacijom. S time se složio i član tog Odbora Karlo Ressler (HDZ), piše Večernji.

Komentirajte prvi

New Report

Close