Jedna europska zemlja se priprema za napad Rusije

Autor: Poslovni.hr , 13. prosinac 2023. u 11:51
Foto: Pixabay

Zajednička taktička suradnja ima za cilj ne samo obuku EDL-a već i prilagodbu francuskih vojnih snaga na ratovanje visokog intenziteta u savezničkom okruženju.

Estonski vojnici se zajedno s francuskim saveznicima, suočavaju s izazovima u simuliranoj razmjeni vatre s neprijateljskim snagama. A zašto? Cilj im je, piše Politico, biti spreman u slučaju da ruski predsjednik Vladimir Putin proširi svoje vojne ambicije s Ukrajine na baltičke zemlje, piše Večernji list.

– Rusija želi povećati svoju moć. Po mom mišljenju, doći će do sljedeće invazije. U našoj zajednici ne pitamo se što ako, nego pitamo kada – kazuje poručnik Kristjan Kaup, lokalni načelnik stožera EDL-a.

Naime, u kontekstu rastuće napetosti između Rusije i susjednih baltičkih država, poput Estonije, Latvije i Litve, članice Europske unije i NATO saveza pažljivo prate situaciju. Nakon nezakonite Putinove aneksije Krima 2014. godine, baltičke države povećale su izdatke za obranu, a sve češće upozoravaju na opasnost koju predstavlja autoritarni ruski čelnik Vladimir Putin, piše Večernji list.

U sklopu jačanja vojnog odgovora na istoku, Francuska rotira svoje trupe kroz Estoniju od 2017. godine kao dio NATO-ove pojačane prisutnosti. Francuski predsjednik Emmanuel Macron dodatno je pojačao misiju Lynx, koja sada uključuje 300 vojnika, surađujući s trupama iz SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva.

Ova zajednička taktička suradnja ima za cilj ne samo obuku EDL-a već i prilagodbu francuskih vojnih snaga na ratovanje visokog intenziteta u savezničkom okruženju.

Komentirajte prvi

New Report

Close