IKEA kažnjena s visokom novčanom kaznom zbog špijuniranja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. lipanj 2021. u 15:04
Foto: Patrick Pleul/DPA/PIXSELL

Tužitelji su tražili novčanu kaznu od dva milijuna eura.

Francuski sud je u utorak kaznio IKEA-u s novčanom kaznom od 1,2 milijuna američkih dolara zbog špijuniranja svog francuskog osoblja, nakon što je najveći svjetski proizvođač namještaja proglašen krivim za neprimjereno prikupljanje podataka o svojim zaposlenicima.

Francuski ogranak Grupacije Ingka, koja posjeduje većinu IKEA trgovina diljem svijeta, bio je optužen za špijuniranje svojih radnika i nekih klijenata tijekom višegodišnjeg razdoblja.

Pritom je, kako je tvrdilo tužiteljstvo, francuska podružnica kršila njihovo pravo na privatnost pregledavanjem njihovih bankovnih računa te nezakonitim stjecanjem podataka o kaznenoj evidenciji, načinu života i drugim podacima.

Predstavnici radnika tvrde da su te informacije korištene kao sredstvo pritiska na čelnike sindikata, a također su nezakonito prikupljeni podaci bili korišteni u sporovima IKEA-e s kupcima.

Istraga je utvrdila da je IKEA potplaćivala ljude kako bi dobila uvid u policijsku dokumentaciju o zaposlenima i kupcima.

Tužitelji su tražili novčanu kaznu od dva milijuna eura za “masovni nadzor” koji je provodila IKEA, no predstavnici sindikata CTG i nekolicina pojedinaca su zadovoljni ishodom suđenja.

Istraga o tom slučaju je započeta 2012., nakon pisanja medija. Špijuniranje radnika i klijenata se sustavno provodilo od 2009. do 2012.

Tužiteljstvo je zatražilo zatvorsku kaznu za jednog od bivših direktora, Jean-Louis Baillota, koji je osuđen na dvije godine zatvora uvjetno i novčanu kaznu od 50.000 eura.

Jean-François Paris, zadužen za osiguranje u kompaniji od 2002. do 2012. godine, osudjen je na 18 meseci zatvora uvjetno i 10.000 eura novčane kazne.

IKEA u Francuskoj upošljava oko 10.000 ljudi, a francusko tržište najveće je nakon Njemačke i SAD-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close