Granica od nula stupnjeva na rekordnoj visini od 5.298 metara. Evo zašto je to loša vijest

Autor: Poslovni.hr , 21. kolovoz 2023. u 13:27
foto: unsplash

Temperatura opada s visinom, a visina iznad koje temperatura pada ispod 0 stupnjeva varira ovisno o dobu godine i o meteorološkim uvjetima.

Trebalo se popeti na rekordnu visinu od gotovo 5.300 m da švicarska meteorološka služba izmjeri granicu od nula Celzijevih stupnjeva, priopćio je MeteoSuisse u ponedjeljak, dok je za dobar dio zemlje proglašena uzbuna zbog toplinskog vala.

“Radijska stanica Payerne, na sjeveroistoku Švicarske, izmjerila je u noći na 21. kolovoza 2023. izotermu 0 Celzijevih stupnjeva na visini 5.298 metara, što je najviše od početka mjerenja 1954.”,  objavili su švicarski prognostičari na društvenoj mreži X-u, koja se ranije zvala Twitter.

Prethodni rekord izmjeren je 25. srpnja 2022. na 5.184 metara, dodaje MeteoSuisse.

Temperatura opada s visinom, a visina iznad koje temperatura pada ispod 0 stupnjeva varira ovisno o dobu godine i o meteorološkim uvjetima.

“Ta izoterma od nula stupnja, razdvaja slojeve zraka s temperaturom iznad 0 Celzijevih stupnjeva na manjim visinama i onih s temperaturom ispod točke smrzavanja na višim visinama”, objašnjava meteorološka služba na svojoj mrežnoj stranici.

Zbog velikog utjecaja na razvoj biljaka, na snježnu granicu i vodeni ciklus, taj podatak zauzima iznimno mjesto u meteorološkoj prognozi i ima veliku ulogu u svakodnevici alpskog područja.

Švicarska je, poput dobrog dijela Europe, trenutno pod utjecajem toplinskog vala s temperaturom koja od petka prelazi 30 stupnjeva na visini do 800 metara.

Toplinski val će potrajati do četvrtka, a očekuju se temperature od čak 37 Celzijevih stupnjeva.

Komentirajte prvi

New Report

Close