Godišnje traže 400.000 radnika, posla ima u svim sektorima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. kolovoz 2021. u 11:59
Foto: Pixabay

Njemačka problem može riješiti kvalifikacijom nekvalificiranih koji su već u Njemačkoj.

Njemačkoj je godišnje potrebno 400.000 kvalificiranih useljenika, rekao je u utorak direktor Saveznog ureda za zapošljavanje Detlef Scheele u razgovoru za Sueddeutsche Zeitung.

“Pritom ne govorim o podnositeljima zahtjeva za azilom nego o ciljanom useljavanju u svrhu popunjavanja rupa na njemačkom tržištu rada. Od njegovatelja preko servisera klima-uređaja pa do akademski obrazovanih: Njemačkoj su u svim sektorima potrebni radnici”, rekao je Scheele.

On je kazao kako se iz demografskih razloga potražnja za stručnom radnom snagom u Njemačkoj povećava iz godine u godinu. Kako je naglasio, već je ove godine broj mladih koji bi trebali biti na raspolaganju tržištu rada za 150.000 manji a taj će se broj povećavati iz godine u godinu.

“Njemačka problem može riješiti kvalifikacijom nekvalificiranih koji su već u Njemačkoj, pretvaranjem radnih mjesta s ograničenim radnim vremenom u mjesta s punim radnim vremenom te naravno ciljanim useljavanjem”, rekao je Scheele.

On je rekao da će savladavanje ovog problema biti jedna od najvećih zadaća buduće njemačke vlade koja će preuzeti vođenje zemlje nakon parlamentarnih izbora krajem rujna. Istodobno, politika mora protivnicima useljavanja objasniti kako bez uvoza radne snage njemačko gospodarstvo neće moći funkcionirati, zaključio je Scheele.

Komentirajte prvi

New Report

Close