Financial Times: Orban bi mogao blokirati ulazak Hrvatske u Schengen

Autor: Poslovni.hr , 08. prosinac 2022. u 12:22
FOTO: REUTERS/Bernadett Szabo/File Photo

Mađarska nema puno vremena za gubiti – ako EU ne odobri planove potrošnje za financiranje oporavka do kraja prosinca, izgubit će pristup do 70 posto iznosa koji im je bio određen. Ipak, diplomati očekuju da će Orbán popustiti prije summita čelnika EU-a idućeg tjedna.

I dok Hrvatska iščekuje službenu potvrduju svih europskih članica o ulasku u Schengen, o čemu se glasuje danas među ministrima unutarnjih poslova na sastanku Vijeća EU, strani mediji sve više špekuliraju kako bi ovu odluku mogla blokirati jedna članica.

Radi se o Mađarskoj, kojoj je Bruxelles ranije najavio kako neće dobiti 5,8 milijardi eura potpore, no nije vjerojatno kako će se taj mađarski manevar uopće odnositi na Hrvatsku.  Podsjetimo, osim glasovanja o ulasku Hrvatske u Schengen, o istoj se stvari danas glasuje i za Rumunjsku i Bugarsku. I sam češki ministar Vit Rakušan kazao je danas ranije kako je siguran da će danas Hrvatska ”biti unutra”, no sve su manje mogućnosti kako će isti ishod dočekati i ove druge dvije članice EU – prvenstveno zbog neslaganja Austrije i Nizozemske.

Ipak, novinari Financial Timesa navode kako će i Mađarska kao odgovor na blokadu sredstava koristiti ”najveće oružje koje ima: vetu na bilo koju odluku EU-a koja zahtijeva suglasnost svih 27 država članica”.


A razlog odbijanja glasa za Hrvatsku, kao i druge dvije članice, vide upravo zbog jučerašnjeg sastanka veleposlanika EU na kojoj se Mađarska izjasnila protiv novog paketa sankcija Rusiji i prijedloga da se udvostruči fon EU-a za opskrbu oružjem Ukrajinu i drugih zemalja. Osim toga, dan ranije već su stavili veto na paket pomoći Ukrajini vrijedan 18 milijardi eura.

“Oni su teški gdje god mogu. Postaje prilično predvidljivo”, izvijestio je visoki dužnosnik EU-a sa sastanka. Osim toga, ranije su neki diplomati izrazili zabrinutost da će Mađarska na sve nadolazeće odluke EU-a oko kojih je potrebna jednoglasnost raditi probleme.

”Trebamo očekivati radikalne poteze, trebamo biti spremni”, rekao je jedan visoki diplomat EU. Shodno tome, novinari FT-a tako nagađaju kako bi se isto moglo dogoditi i s proširenjem schengenskog prostora, o čemu se danas raspravlja.

Mađarska se dosad izjasnila u korist Bugarske, a Hrvatska nije dobila nikakve informacije o mogućem vetu.   Ipak, Mađarska nema puno vremena za gubiti – ako EU ne odobri planove potrošnje za financiranje oporavka do kraja prosinca, izgubit će pristup do 70 posto iznosa koji im je bio određen. Ipak, diplomati očekuju da će Orbán popustiti prije summita čelnika EU-a idućeg tjedna umjesto da riskira ponavljanje iskustva koje je imao u ljeto 2021. kada ga je više čelnika napalo zbog LGBT+ prava strpljenje.

”U Vijeću nema izgubljene ljubavi prema Mađarskoj, pogotovo jer se ova drama ponavlja u sve kraćim i kraćim intervalima”, rekao je drugi visoki diplomat EU-a za FT, prenosi Večernji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close