Europska država planira testirati na koronavirus sve starije od deset godina

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. listopad 2020. u 09:38
FOTO: Pixabay

Testiranje bi trebalo biti provedeno tijekom iduća dva vikenda. Program će početi u žarištima epidemije idućeg vikenda a nastavit će se u ostatku zemlje 31. listopada i 1. studenog.

Slovačka planira testirati na koronavirus sve svoje stanovnike starije od deset godina, objavio je u subotu na konferenciji za medije slovački premijer Igor Matovič, izvijestila je agencija TASR.

Još nije jasno hoće li takvo nacionalno testiranje biti obvezno ili dragovoljno. Djeca mlađa od deset godina neće se morati testirati, rekao je Matovič, i pojasnio je to odlučeno na osnovu savjeta pedijatara.

Testiranje bi trebalo biti provedeno tijekom iduća dva vikenda. Program će početi u žarištima epidemije idućeg vikenda a nastavit će se u ostatku zemlje 31. listopada i 1. studenog, izvijestio je TASR.

U operaciji će pomoći policija i vojska kako se ne bi preopteretili zdravstveni radnici. Slovačka ima oko 5,5 milijuna stanovnika.

Testiranje će biti organizirano slično kao i izbori, te će u zemlji biti oko 6000 stanica za testiranje.

Vrijeme dolaska će biti građanima određeno po abecednom redu kako bi se spriječila okupljanja pred stanicama, rekao je premijer i dodao da će testiranje biti besplatno.

Vlada tu operaciju priprema tri tjedna i naručila oko 13 milijuna antigenskih testova koji bi rezultate trebali dati brzo, rekao je Matovič.

“Ako to uspijemo mogli bi biti uzor cijelom svijetu”, dodao je.

Dodatne pojedinosti će se, najavio je Matovič, objaviti nakon izvanredne sjednice vlade u nedjelju.

Slovačka u posljednjem razdoblju bilježi rekordne brojeve novozaraženih, a u subotu, dan nakon rekordnih 2075, imala je 1968 novih slučajeva, po podacima slovačkog ministarstva zdravstva.

Od početka pandemije Slovačka je imala 28.628 slučajeva zaraze a umrle su 82 osobe.

Komentirajte prvi

New Report

Close