Europa uspostavlja financijski spasilački put vrijedan milijarde

Autor: Majda Mikulandra , 19. ožujak 2020. u 13:24
Photo: Arne Immanuel Bänsch/dpa /DPA/PIXSELL

‘Odlučni smo u okviru svog mandata iskoristiti puni potencijal naših alata.’.

Europska središnja banka (ECB) lansirala je hitan paket u iznosu od 750 milijardi eura kako bi olakšala utjecaj pandemije koronavirusa. Paketom će se otkupiti dugovi vlada i poduzeća diljem eurozone, uključujući dug iz Grčke i Italije.

Šefica ECB-a Christine Lagarde rekla je da nema ograničenja u obvezi na euro.

Takozvani “Pandemijski program kupnje u hitnim slučajevima” dolazi samo šest dana nakon što je ECB predstavila mjere koje nisu uspjele smiriti tržišta.

Najavljujući ovaj najnoviji potez, Lagarde je rekla da će ECB učiniti sve što je u njenoj moći da podrži euro u ovim "izvanrednim vremenima.
– Izvanredna vremena zahtijevaju izvanrednu akciju. Ne postoje ograničenja u našoj obvezi prema euru. Odlučni smo u okviru svog mandata iskoristiti puni potencijal naših alata, rekla je Christine Lagarde.

Shema kupovine imovine bit će privremena i zaključit će se nakon što ECB ocijeni da je krizna faza coronavirusa Covid-19 završena, ali u svakom slučaju ne prije kraja godine, navodi se u priopćenju.

Najava je uslijedila nakon što je upravno vijeće banke s 25 članova banke održalo hitne razgovore telefonom do kasno u srijedu navečer.

Posljednjih je dana ECB kritiziran da nije učinio dovoljno za podršku eurozoni u odnosu na drastične akcije koje je poduzela američka Federalna banka. Prije četiri dana, FED je snizio kamatne stope na gotovo nulu i pokrenuo
poticajni program u iznosu od 700 milijardi dolara.

To je bio dio koordinirane akcije koju su pokrenule Velika Britanija, Japan, eurozona, Kanada i Švicarska.
Kao dio te najave, Fed je rekao da će surađivati ​​s drugim središnjim bankama na povećanju dostupnosti dolara za komercijalne banke.

Te tzv. valutne swap linije bile su važno sredstvo u održavanju financijske stabilnosti nakon bankarske krize 2008. godine.

– Koordinirano djelovanje glavnih središnjih banaka poboljšat će globalnu likvidnost snižavanjem cijena i produženjem maksimalnog roka posudbe američkih dolara, rekao je guverner Banke Engleske Mark Carney u zajedničkoj izjavi s Andrewom Baileyjem, koji ga je, u ponedjlejak, naslijedio na mjestu šefa BoE ( Bank of England).

Banka Japana također je ublažila monetarnu politiku obvezavši se da će kupiti rizičnu imovinu dvostruko većim od trenutnog tempa i najavila novi program zajma za produljenje jednogodišnjih zajmova s ​​nultom stopom financijskim
institucijama.

Komentirajte prvi

New Report

Close