Japanski lijek protiv gripe ‘očito učinkovit’ u liječenju koronavirusa

Autor: Goran Jungvirth , 18. ožujak 2020. u 15:45
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Dionice tvrtke Fujifilm Toyama Chemical, koja je razvila Favipiravir, povećale su se zbog pohvale kineskog dužnosnika nakon kliničkih ispitivanja.

Medicinske vlasti u Kini priopćile su kako se čini da je lijek koji se koristi u Japanu za liječenje novih sojeva gripe učinkovit u bolesnika s koronavirusom, izvijestili su u srijedu japanski mediji, prenosi The Guardian.

Zhang Xinmin, dužnosnik kineskog ministarstva znanosti i tehnologije, izjavio je kako je Favipiravir, kojeg je razvila podružnica Fujifilma, izazvao ohrabrujuće ishode u kliničkim ispitivanjima u Wuhanu i Shenzhenu u kojima je sudjelovalo 340 pacijenata.

„On ima visok stupanj sigurnosti i očito je učinkovit u liječenju”, izjavio je Zhang novinarima.

Bolesnici koji su primili lijek postali su negativni na virus nakon četiri dana, za razliku od 11 dana za one koji nisu., izvijestila je medijska kuća NHK.

Osim toga, rendgenskim snimkama potvrđeno je poboljšanje stanja pluća u približno 91% bolesnika koji su liječeni Favipiravirom, u usporedbi sa 62% onih koji nisu primali lijek.

Fujifilm Toyama Chemical, koji je 2014. razvio lijek poznat i kao Avigan, odbio je komentirati tvrdnje.

Dionice tvrtke povećale su se u srijedu ujutro za 14,7 posto na 5,207 jena.

Liječnici u Japanu koriste isti lijek u kliničkim ispitivanjima na bolesnicima s koronavirusom s blagim do umjerenim simptomima.

Međutim, izvor japanskog ministarstva zdravstva ukazao je kako lijek nije bio učinkovit u osoba s ozbiljnijim simptomima. 

Ista ograničenja utvrđena su u ispitivanjima koja su uključivala bolesnike s koronavirusom koji su koristili kombinaciju HIV antiretrovirusnih lijekova lopinavira i ritonavira, dodao je izvor.

Japanska je vlada 2016. isporučila Favipiravir kao hitnu pomoć za suzbijanje epidemije ebole u Gvineji.

Favipiravir će trebati odobrenje vlade za primjenu u punoj mjeri za bolesnike s Covid-19, budući da je prvotno namijenjen liječenju gripe.

Zdravstveni dužnosnik izjavio je Mainichiu kako bi lijek mogao biti odobren već u svibnju. „Međutim, ako rezultati kliničkih istraživanja budu odgođeni, odobrenje bi također moglo biti odgođeno”.

Komentirajte prvi

New Report

Close