EMA o AstraZeneci: Slučajevi zgrušavanja krvi nisu povezani s dobi, spolom ili poviješću bolesti

Autor: Poslovni.hr , 07. travanj 2021. u 16:28
FOTO: REUTERS/Yves Herman/Pool

Ministri zdravstva članica EU-a u srijedu održavaju sastanak nakon te objave EMA-e. 

Europska agencija za lijekove (EMA) na konferenciji za medije objavila je da se slučajevi zgrušavanja krvi ne mogu povezati sa specifičnim faktorima poput dobi, roda ili povijesti bolesti te da je “plauzibilno” objašnjenje da tromboza nastupa zbog odgovora imuniteta na cjepivo.

“Na temelju trenutnih dokaza, specifični faktori rizika, poput dobi, spola ili ranijih medicinskih stanja tromboze, nisu potvrđeni. Zgrušavanje se bilježi u svim skupinama”, rekla je izvršna direktorica EMA-e Emer Crooke na konferenciji za medije o zaključcima Odbora za procjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) te agencije EU-a.

“Plauzibilno objašnjenje je da je to odgovor imuniteta na cjepiva, kao u slučaju poremećaja zgrušavanja krvi kod lijeka heparina”, dodala je.

PRAC je nakon analize zaključio da se zgrušavanje krvi treba navesti kao nuspojava cjepiva, no naglašeno je da dobrobiti cjepiva AstraZenece i dalje nadilaze njegove opasnosti.

Ministri zdravstva članica EU-a u srijedu održavaju sastanak nakon te objave EMA-e.

EMA je istraživala izvješća o ekstremno rijetkim slučajevima zgrušavanja u mozgu, poznatih kao cerebralne tromboze venskih sinusa (CVST). U Europskoj ekonomskoj zajednici, sastavljenoj od članica Europske unije, Islanda, Lihtenštajna i Norveške, AstraZenecom je cijepljeno 9,2 milijuna ljudi.

U Ujedinjenom Kraljevstvu potvrđeno je 30 slučajeva, od kojih sedam sa smrtnim ishodom, na 18,1 milijuna cijepljenih do 24. ožujka.

Komentirajte prvi

New Report

Close