EIB mobilizira do 40 milijardi eura za suzbijanje epidemije

Autor: Goran Jungvirth , 17. ožujak 2020. u 10:31
Foto: /DPA/PIXSELL

EIB Group brzo će mobilizirati do 40 milijardi EUR za borbu protiv krize uzrokovane Covid-19 i poziva države članice da uspostave dodatno jamstvo za potporu malih i srednjih poduzeća (MSP) te poduzeća srednje tržišne kapitalizacije (Midcap) od strane EIB Group-a i nacionalnih razvojnih banaka

-EIB Grupa nudi potporu europskim tvrtkama pod pritiskom koronavirusne pandemije i njezinih gospodarskih učinaka

-Moguće financiranje do 40 milijardi EUR može se mobilizirati u kratkom roku, potkrijepljeno jamstvima skupine Europske investicijske banke i proračuna Europske unije

-Dodatna dostupna sredstva za zdravstveni sektor za infrastrukturu za hitne slučajeve i razvoj lijekova i cjepiva

-Predsjednik Hoyer poziva na značajno, prilagodljivo dodatno jamstvo država članica kako bi se osigurao pristup financiranju za MSP-ove i poduzeća srednje tržišne kapitalizacije

Brzo širenje virusa stvara snažan pritisak i na javno zdravlje i na gospodarstvo. Danas je Skupina Europske investicijske banke (EIBG) predložila mjere koje je potrebno poduzeti u suradnji s Europskom komisijom i nacionalnim partnerima u potpori europskim poduzećima, zdravstvenim rashodima i gospodarstvu EU-a u cjelini.

„Covid 19 uzima tragičan danak u ljudskoj patnji diljem Europe i svijeta. Banka i ja osobno smo bliski ljudima koji su pogođeni zarazom. Pandemija također ima razoran gospodarski utjecaj koji se već pokazuje”, izjavio je predsjednik EIB-a Werner Hoyer. „Potrebna nam je snažna europska reakcija i potrebna nam je sada. Europi je potreban još jedan „što god treba” trenutak. Banka EU-a pomoći će u ovoj krizi kao što je to učinila u svakom prošlom trenutku teškoća u Europi, bilo zbog gospodarskih kriza ili prirodnih katastrofa. Odmah ćemo se usredotočiti na pomoć malim i srednjim tvrtkama te poduzećima srednje kapitalizacije. Nužno im je potrebna pomoć i trebaju je brzo. U partnerstvu s državama članicama, Europskom komisijom i drugim financijskim partnerima, uključujući prije svega nacionalne razvojne banke, želimo razviti znatan financijski paket koji se može odmah primijeniti, bez donošenja novog zakonodavstva.”

EIB Group predložila je plan za mobilizaciju do 40 milijardi EUR financiranja. To će se odnositi na zajmove za premošćivanje kreditnih praznika i druge mjere namijenjene ublažavanju ograničenja likvidnosti i obrtnog kapitala za MSP-ove i poduzeća srednje tržišne kapitalizacije. EIB Group, uključujući Europski investicijski fond (EIF) koji je specijaliziran za potporu MSP-ovima, radit će putem financijskih posrednika u državama članicama i u partnerstvu s nacionalnim razvojnim bankama.

Predloženi financijski paket sastoji se od:

-Namjenski programi jamstva bankama na temelju postojećih programa za hitno uvođenje, mobilizirajući financiranje u iznosu do 20 milijardi EUR;

-Namjenske likvidnosne linije bankama kako bi se osigurala dodatna potpora obrtnom kapitalu za MSP-ove i poduzeća srednje tržišne kapitalizacije u iznosu od 10 milijardi EUR;

-Namjenski programi kupnje vrijednosnih papira osiguranih imovinom (ABS) kako bi se bankama omogućilo prenošenje rizika na portfelje kredita MSP-ovima, čime se mobilizira još 10 milijardi EUR potpore.

Sve te mjere mogu se brzo provesti kako bi se smanjile nestašice likvidnosti i provodit će se u partnerstvu s nacionalnim razvojnim bankama gdje god je to moguće.

Osim toga, predsjednik EIB-a Werner Hoyer pozvao je države članice da uspostave značajno i prilagodljivo dodatno jamstvo za EIB i nacionalne razvojne banke kako bi osigurale da pristup financiranju za MSP-ove i poduzeća srednje tržišne kapitalizacije ostane otvoren. Jamstvom bi se ponudilo paneuropsko rješenje vjerodostojne veličine koje bi se moglo odmah iskoristiti. „To bi pomoglo u osiguravanju tržišta i građana u ovom trenutku neizvjesnosti bez presedana”, kazao je predsjednik Hoyer.

Iako bi države članice trebale utvrditi odakle će sredstva za jamstvo doći, predsjednik Hoyer je predložio da se mogu povući iz mehanizma europske financijske stabilnosti (EFSM) ili ih same države članice mogu objediniti u privremeni novi fond.

Osim toga, Grupa EIB koristit će postojeće financijske instrumente koji se dijele s Europskom komisijom, prije svega InnovFin „Ured za financiranje borbe protiv zaraznih bolesti”, za financiranje projekata koji rade na zaustavljanju širenja, pronalaženju lijeka i razvoju cjepiva protiv koronavirusa. Skupina EIB također će podupirati hitne mjere za financiranje hitnih poboljšanja infrastrukture i potreba za opremom u zdravstvenom sektoru, koristeći postojeće okvirne zajmove ili neisplaćene iznose iz postojećih zdravstvenih projekata. Trenutačni portfelj projekata EIB-a u sektoru zdravstva iznosi oko 5 milijardi eura.

Predsjednik Hoyer kazao je: “Gradit ćemo na onome što već radimo za zdravstveni sektor. Već smo u kontaktu s tvrtkama i organizacijama koje žele financirati potragu za Covid-19 cjepivima i lijekovima. Svi živimo u teškim vremenima, a EIB će raditi bez stanke kako bi osigurala da banka EU pridonosi brzom rješavanju ove užasne krize.”

O instituciji

EIB Group se sastoji od Europske investicijske banke (EIB) i Europskog investicijskog fonda (EIF). EIB je institucija za dugoročni zajam Europske unije, koja je u izravnom vlasništvu država članica. Može posuditi na tržištima kapitala vrlo jeftino, čime se omogućuje dugoročno financiranje čvrstih ulaganja koja doprinose ciljevima politike EU-a, kao što su održivi rast i otvaranje radnih mjesta, kao i klimatskim ciljevima. EIB je prošle godine za projekte diljem svijeta stavio na raspolaganje 63,3 milijarde eura, među ostalim za zdravstvenu zaštitu, MSP-ove i projekte povezane s klimom. EIF je dio rizičnog kapitala EU-a koji osigurava financije i jamstva za mala i srednja poduzeća (MSP-ovi) te je u većinskom vlasništvu EIB-a. U 2019. stavila je na raspolaganje 10,2 milijarde EUR putem jamstava, sudjelovanja u vlasničkom kapitalu i uključivog financiranja, usmjerenih na MSP-ove u svim sektorima i diljem Europske unije.

Glavni doprinos EIB-a u borbi protiv zaraznih bolesti i Covid-19 jest osiguravanje poduzetničkog duga (VD) u okviru plana ulaganja za Europu i InnovFin „Infectuous Diseases Finance Facility” (IDFF) programa Obzor 2020. IDFF je primjer uspješne suradnje EC-EIB u svjetlu zdravstvene krize. EIB je putem njega podržao 12 poduzeća (ukupno 241 mln EUR) u razvoju lijekova i cjepiva protiv različitih zaraznih bolesti. U okviru ‘Plana ulaganja za Europu’ Europska investicijska banka dodatno je podržala 36 visokoinovativnih poduzeća za biotehnologiju i tehnologiju, stavljajući na raspolaganje ukupno oko 1 milijarde eura. EIF svojim operacijama rizičnog kapitala podupire širok spektar inovativnih poduzeća aktivnih u području prirodnih znanosti.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close