Bruxelles planira sabotažu mađarske ekonomije ne pristane li Orban pomoći Kijevu

Autor: Ana Blašković , 29. siječanj 2024. u 22:00
Foto: Reuters

Zaustavilo bi se EU financiranje što bi preplašilo ulagače, oslabilo forintu i potaknulo inflaciju.

Razmirice na relaciji Europska unija – Budimpešta eskalirale su do te razine da je Bruxelles skovao plan o sabotaži mađarskog gospodarstva ako ta zemlja blokira pomoć Ukrajini.

Bruxelles je zacrtao strategiju za izričito ciljanje na ekonomskih slabosti Mađarske, ugrožavanje mađarske valutu (Mađarska nije u eurozoni) i derogiranje povjerenja ulagača u pokušaju da naškodi “radnim mjestima i rastu” ako Budimpešta odbije povući svoj veto oko pomoći Kijevu, objavio je Financial Times koji je imao uvid u dokument.

Otvoreno proruski stav

Premijer Viktor Orbán već dugo je u sukobu s Bruxellesom oko vladavine prava i slobode medija zbog čega EU blokira Mađarskoj milijarde iz fonda za oporavak i otpornost. Otvoreno proruskog stava, Orbán je najavio blokadu 50 milijardi eura iz proračuna EU na izvanrednom summitu EU-a ovog tjedna. Ne odustane li od blokade, drugi čelnici EU-a trebali bi javno obećati da će trajno zaustaviti EU financiranja Budimpešti s namjerom da uzdrmaju tržišta što bi stvorilo pritisak na lokalnu valutu uzrokujući porast troškova života, navodi Bruxelles u dokumentu.

“Ovo je Europa koja govori Viktoru Orbánu ‘dosta’. Vi možda imate pištolj, ali mi imamo bazuku”, rekao je Mujtaba Rahman, direktor za Europu u konzultantskoj tvrtki Eurasia Group.

U dokumentu se navodi da bi “u slučaju izostanka dogovora na (summitu) 1. veljače, drugi šefovi država i vlada to javno izjavili u svjetlu nekonstruktivnog ponašanja mađarskog premijera … ne mogu zamisliti da će Budimpešti biti osigurana sredstva EU”.

Bez tog financiranja “financijska tržišta, europske i međunarodne tvrtke možda bi bile manje zainteresirane za ulaganja u Mađarsku”, navodi se. Takva bi kazna “mogla brzo izazvati daljnje povećanje troškova financiranja javnog deficita i pad valute”.

János Bóka, mađarski ministar za EU, rekao je za FT da Budimpešta ne zna za financijske prijetnje, ali da njegova zemlja “ne popušta pod pritiskom”. Dodao je da je Budimpešta za vikend poslala novi prijedlog Bruxellesu, navodeći da je sada otvorena za korištenje proračuna EU-a za ukrajinski paket, pa čak i izdavanje zajedničkog duga za njegovo financiranje, ako su dodana druga upozorenja koja bi Budimpešti dala priliku da se kasnije predomisli.

Kao ranjivosti Mađarske ističu se visok javni deficit, visoka inflacija, slaba valutu i najveći udio servisiranja duga kao udjela u bruto domaćem proizvodu. “Poslovi i rast … u velikoj mjeri ovise” o financiranju iz inozemstva koje se temelji na visokim razinama financiranja iz EU-a, podcrtavaju. Glasnogovornik Vijeća EU odbio je komentirati curenje informacija.

Postoji plan B, ali…

FT navodi da je Bruxelles i ranije koristio financijsku moć protiv država članica, primjerice s Poljskom i Mađarskom zbog zabrinutosti oko vladavine prava i Grčkom tijekom krize eura, ali strategija kojom se izričito nastoji potkopati gospodarstvo države članice označila bi veliki novi korak za EU. Nekoliko diplomata reklo je FT-u da su mnoge zemlje podržale plan. “Raspoloženje je postalo oštrije. Kakvu uniju imamo ako dopuštamo ovakvo ponašanje?”, rekao je jedan dužnosnik.

Budimpešta predlaže podržati injekciju od 50 milijardi eura pomoći ako dobije godišnji veto na isplate, no to su ostale članice već odbile zbog bojazni da bi ga Orbán mogao pokušati blokirati svake godine i iznuditi daljnje ustupke. Ostalih 26 država članica u ladici ima plan B za slanje novca Kijevu mimo proračuna Europske unije, no to bi zahtijevalo ratifikaciju u nacionalnim parlamentima uz neizbježna kašnjenja i neizvjesnost.

Dok 26 država članica ima plan B za slanje novca Kijevu izvan proračuna EU-a, to bi zahtijevalo ratifikaciju nacionalnih parlamenata, što bi uzrokovalo kašnjenja i neizvjesnost.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Najjaci je AP kada kaze: “Naci cemo nacina da zaobidjemo EU sporazum”  … dakle najavljuje krsenja zakona i sporazuma. I ti sada vjeruj takvoj osobi kada nesto potpise

New Report

Close